Allt fler barn lider av tinnitus

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skolbarn som drabbas av tinnitus ökar kraftigt. Drygt 60 proc av sjuåringarna säger att de har eller har haft ringningar i öronen. För sju år sedan var andelen 12 procent.

Forskare vid Sahlgrenska universitets- sjukhuset i Göteborg har jämfört intervjusvar från 950 barn 1997 med svaren från 750 sjuåringar förra året.

Överläkare Kajsa-Mia Holgers säger till Dagens Nyheter att det oftast rör sig om tillfällig tinnitus, men att ökningen ändå är alarmerande. Hon tror att mer stress och buller pga större klasser ligger bakom ökningen.

Barnen blir sämre på att filtrera bort tinnitussignaler på grund av bullret som skapar stressreaktioner i hjärnan.

-Ju fler barn det är i en lokal, desto högre blir ljudvolymen och desto mer skriker de åt varandra för att få uppmärksamhet, säger Holgers till DN.

Studien gäller tillfällig tinnitus. Hur många av sjuåringarna som har permanent tinnitus är svårt att avgöra när barnen är så små.

Intervjuerna gjordes med barn i Göteborg i samband med hörseltester som alla elever genomgår.

Problemet väl känt

Personal i skolor och förskolor har lämnat in anmälningar till Arbetsmiljöverket om höga bullernivåer och i februari startar en särskild tillsyn för att minska nivåerna.

Förutom att minska antalet barn i barngrupperna kan t.ex. plattor i taket sättas in som fångar upp ljud. Särskilda dukar i matsalen fungerar också bra, enligt Adam Jansson inspektör på Arbetsmiljöverket.

Fakta: Tinnitus

• Tinnitus betyder klingande eller skrammel och är en öronsusning som endast av personen själv upplevs som ljud. Det kan vara pip, tonliknande eller brusande.

• Cirka 15 procent av befolkningen har tinnitus. Män drabbar det framför allt från 50-årsåldern, hos kvinnor oftast från 60-årsåldern.

• Undersökning och behandling är svåra att genomföra eftersom det saknas möjligheter att registrera tinnitus.

• Sjukdom kan ibland påvisas i hörselgången, mellanörat, innerörat eller käkleden. Ibland finns en psykologisk förklaring till besvären.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.