Allt fler butiker tar bort kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler butiker avskaffar möjligheten för kunden att betala kontant. Detta för att minska rånrisken och slippa kostnader för kontanthantering.

– Framförallt är det säkerheten för personalen och kunderna som gör att butiker infört kontantstopp. Dessutom är kontanthantering både kostsam och tidskrävande, säger Bengt Nilevall, betalansvarig på Svensk handel.

Idag betalas 70 % av alla köp inom handeln med kort och 30% med kontanter. Det är upp till varje butiken att bestämma om de ska ta emot kontanter eller inte.

– Ja det är upp till varje handlare att betsämma hur de vill göra, men ytterst är det ju kunderna som bestämmer. För slutar kunderna komma till butiken för att de inte får betala kontant då kommer handlarna garanterat ändra sig, säger Bengt Nilevall, betalansvarig på Svensk handel

Unga som saknar kort

En kontantfri handel bygger på en fungerande teknik och att alla konsumenter har tillgång till ett bankkort. På Svensk handel är man medveten om att det finns köpare som saknar betalkort till exempel unga personer eller de som har betalningsanmärkning.

– Det är viktigt att det finns betalningsmöjligheten för alla kunder, även för de som saknar betalkort. Därför går det i de flesta affärer även att betala på faktura. 

Tycker det är onödigt

Än så länge är det relativt få affärer som helt slutat med kontanter, några teleoperatörer och en större sängkedja, Men enligt Svensk handel  finns ett ökat intresse bland handlare att övergå till enbart kortbetalning.

– I vissa affärer kan det vara så att redan 90-95% av varorna betalas med kort. Då kan handlarna tycka att det är onödigt att hålla på med kontantbetalning, säger Bengt Nilevall, betalansvarig på Svensk handel

På Svensk handel spår man en snabb utvecklingen för betalning i butikerna. Tekniken går mot mer elektroniska lösningar till exempel olika koncept med betalningar via mobiltelefonen,

2007 fanns det cirka 100 miljarder kronor i kontanter i omlopp i samhället. I takt med att kortbetalningarna ökat har mängder kontanter minskat till cirka 90 miljarder kronor. När det om några år sker ett sedelutbyte i Sverige ska nytryckningen grundas på att totalt 80 miljarder kronor i kontanter beräknas snurra i systemet.

Antalet kortbetalningar i Sverige har ökat från 0,2 miljarder betalningar 1999 till 2 miljarder betalningar 2011.

Källa: Svenska bankföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer