Allt fler drabbas av denguefeber

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler fall av den svåra sjukdomen denguefeber upptäcks bland svenskar som varit utomlands. I fjol konstaterades 151 fall av smittan som sprids av myggor och ger influensaliknande symptom.

Antalet fall av denguefeber har ökat stadigt i Sverige under de senaste fem åren. Sedan 2009 har antalet rapporterade sjukdomsfall ökat med 50 procent, enligt Smittskyddsinstitutet (SMI). Nästan hälften av alla som insjuknade i fjol hade smittats i Thailand där denguevirusinfektioner är vanliga.

-Ökningen beror främst på alla våra resor utomlands, vi har ju inte sjukdomen i Sverige, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Han framhåller att den snabba ökningen kan bero på att denguefeber uppmärksammats mer och på så vis upptäcks i större utsträckning.

Det är virusöverförande Aedes-myggor som är boven i dramat och något vaccin eller någon speciell behandling finns inte. Vanliga symptom är feber, huvudvärk och rejäla muskel- och ledsmärtor. Infektionen kan utvecklas till värre sjukdomsformer.

-Det är en jobbig sjukdom men sällan farlig. Den läker nästan alltid ut av sig själv, säger Örtqvist.

I enstaka fall, och främst om man har smittats av denguefeber tidigare, kan infektionen utvecklas till svårare sjukdomsformer.

Åke Örtqvists råd är att försöka skydda sig mot myggbett och berätta om sin utlandsvistelse för läkare om symptom på denguefeber uppstår.

TT

Fakta: Denguefeber

* Denguefeber är en influensaliknande sjukdom som ger symptom som feber och smärtor i rygg, muskler och leder. Sjukdomen är vanligtvis helt ofarlig och många får bara en övergående feber. Personer som har haft denguefeber tidigare kan drabbas hårdare om de får smittan på nytt.

* Det är viktigt att personer som varit utomlands och har symptomen berättar för läkaren om resan för att få rätt diagnos.

* Denguefeber är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

* Smittan sprids via Aedes-myggor som är aktiva och sticker både dag- och nattetid. De trivs bäst i tätortsbebyggelse.

* Majoriteten av de som smittas i Sverige har besökt länder i Sydostasien. Viruset finns även i bland annat Afrika, Mellan- och Sydamerika.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.