Läxhjälp i Röda korsets regi Foto: Scanpix

Allt fler får gratis läxhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Den som har pengar kan köpa läxhjälp till sig själv eller sina barn.

Men det går att få hjälp gratis, och behovet tycks öka.

-Vi märker en jättestor efterfrågan, säger Annie Mohl vid Röda Korset.

Antalet personer som får läxhjälp med hjälp av frivilliga från Röda Korset har ökat från 6.000 år 2007 till 20.000 förra året.

-Det är både barn och vuxna med olika bakgrund, både infödda svenskar och personer med rötter utomlands, säger Annie Mohl, rådgivare i integrationsfrågor inom Röda Korset.

De organisationer som erbjuder gratis läxhjälp bygger på ideellt arbete. Bland annat lärarstudenter och pensionärer ställer upp för att göra en insats.

-Jag tycker det är viktigt. Men det är roligt också. Det blir många givande möten med olika människor, säger Solveig Bylund, pensionär.

Hon hjälper unga vuxna, ofta med utländsk bakgrund, i en lokal i Umeå centrum.

Röda Korset har läxhjälpare på nästan hundra platser runt om i landet, ofta i bibliotek och skolor.

Andra gratishjälpare har specialiserat sig på att hjälpa vissa kategorier elever, exempelvis högstadieelever i utsatta områden i storstäderna, eller i ett visst ämne, till exempel matematik.

Fakta: Läxhjälp

Gratis läxhjälp erbjuds bland andra av Röda Korset, Stiftelsen Läxhjälpen, Mattecentrum och Lärarjouren i Stockholm.

Det går att få skatteavdrag för kostnader som gäller hjälp till läxläsning om det handlar om barn i grundskolan. Regeringen vill utöka möjligheten till att även gälla gymnasieelever.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.