Foto: TT/Arkivbild

Allt fler får höjd skatt

Publicerad

Höjd i elva kommuner och sänkt i fyra. Nästa år blir förändringarna i kommunalskatterna relativt små.
Men sedan förra valet 2014 har skatten höjts i 162 kommuner medan invånarna i 16 kommuner fått sänkt kommunalskatt.

Skattebetalarnas förening har gått igenom skatteförändringarna i landets samtliga kommuner och landsting, både inför 2018 men också under mandatperioden 2015 till 2018.

I år höjdes den totala kommunalskatten, inklusive landstingsskatten, i 36 kommuner medan den sänktes i fyra. Inför nästa år ser förändringarna ut att bli relativt få, enligt de preliminära bedömningarna som bygger på intresseföreningens enkät till samtliga kommuner och landsting. Alla har inte svarat, men uppgifterna har kompletterats med utdrag ur protokoll och beslut fattade i fullmäktige.

Störst höjning blir det i Höör, 95 öre per intjänad hundralapp, följt av Älvdalen, 47 öre, och samtliga kommuner i Kronobergs län där landstinget höjer skattesatsen med 40 öre. Sänkning sker främst i några Stockholmsnära kommuner, störst i Österåker, 40 öre per intjänad hundralapp.

Sedan valet 2014 och till och med 2018 har kommunal- och landstingsskatten höjts i 162 kommuner, mest i Pajala, 1:96 kronor. Invånarna i Österåker är samtidigt de största skattevinnarna, minus 1:32 kronor under perioden.

Med den totala kommunalskatten menas dels kommunalskatten som kommunen beslutar om, dels landstingsskatten som landstingspolitikerna bestämmer och som påverkar alla kommuner i landstinget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer