Allt fler får nej till personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

I dag får mer än varannan sökande nej till personlig assistans. Det visar nya siffror som SVT Nyheter har tagit fram.

De senaste åren har det blivit allt svårare för funktionshindrade att få hjälp av Försäkringskassan. Lagen säger att den som har stora, varaktiga funktionshinder ska få hjälp att leva ett självständigt liv. Ett sätt att få den hjälpen är att få personlig assistans. Men kostnaderna har skenat, och blivit mycket högre än vad politikerna som införde lagen räknade med.

– Jag tror att reformen har kommit för att stanna. Den är väldigt förankrad i samhället men man hör ju ibland signaler som gör att man förstår den oro man känner inom handikapprörelsen, säger Bengt Westerberg (L) som drev i genom lagstiftningen när han var socialminister i början av 90-talet.

SVT granskar LSS-lagen

Regeringen vill spara

Kostnaderna för assistansen till de cirka 16.000 som får hjälp är 30 miljarder på ett år. Det är för mycket, sa finansminister Magdalena Andersson (S) i oktober, och aviserade att regeringen ska spara på assistansersättningen för att få pengar till flyktinghjälp.

Efter en prejudicerande dom i regeringsrätten 2009 skärpte Försäkringskassan reglerna. 2010 började de föra statistik, och sedan dess ser man att var tionde fått sin assistansersättning indragen varje år.

– På många håll så är man faktiskt orolig för kostnadsutvecklingen. Jag tycker att den här reformen är en väldigt bra handikappspolitisk reform, vi har skapat rättigheter som inte finns på många håll – då gäller det att ha koll på lagstiftningen, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan.

Färre får ersättning – trots ökad befolkning

Och trots att befolkningen växer i stort blir de med assistansersättning inte fler. Sedan fem år tillbaka har de stannat vid omkring 16.000. Att kostnaderna trots allt fortsätter att öka kopplas till att vårdtiden per person ökar, inte att antalet med assistansersättning ökar.

SVT Nyheter kan nu visa att det i dag är betydligt vanligare att få avslag, än att få rätt till hjälp med assistansersättning för funktionshindrade. Förut var det tvärtom. År 2002 fick var tredje person avslag, medan mer än varannan fick avslag 2014.

”Försäkringskassan följer reglerna”

På Försäkringskassan säger generaldirektör Ann-Marie Begler att det inte är deras ansvar. Det är politikerna som sätter ramarna. Försäkringskassan följer bara regler och rättspraxis.

– De som faller utanför ramen för lagstiftningen har vi ingen möjlighet att ge pengar, säger hon.

Vet du mer? Kontakta gärna reportrarna med tips om LSS och assistansersättningen.

Så fungerar assistansersättning

Assistansersättning är den ersättning som personer med svår funktionsnedsättning får för att anlita personliga assistenter.

För att få personlig assistans ska den som söker ha en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp för att klara sina grundläggande behov, det vill säga vanliga saker som att tvätta sig, klä på sig, prata med andra, äta eller gå på toaletten.

Den som söker måste vara under 65 år.

Den som fått assistans får själv välja vem som ska anordna assistansen. Det kan vara kommunen, ett kooperativ eller ett assistansföretag.

Ersättningen är 284 kronor för varje assistanstimme.

Om du behöver assistans i mer än 20 timmar i veckan så är det Försäkringskassan som gör bedömningen och betalar all tid över 20 timmar per vecka.

I dag är det 16.000 personer som får assistansersättning och det kostar ungefär 30 miljarder.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet