En högstadieelev i årskurs 8 använder sin bärbara dator under en lektion i Sofia skola Foto: Foto: Jessica Gow / TT

Allt fler gymnasiebehöriga i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet niondeklassare som klarar gymnasiebehörighet ökar i utsatta områden, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Andelen elever som får gymnasiebehörighet efter avslutad grundskola, i områden som enligt SCB har svårast ekonomiska förutsättningar i Sverige, ökade från 70 procent 2015 till 77 procent förra året. Det visar en kartläggning som radion gjort med hjälp av siffror från Skolverket och SCB.

På Hjulsta grundskola i Stockholms kommun ökade gymnasiebehörigheten bland niondeklassare allra mest vad gäller skolor i utsatta områden. Förra året gick 68 procent av skolans elever ut nian med tillräckligt bra betyg för att få gymnasiebehörighet – en ökning på över 30 procentenheter sedan 2015.

Fortfarande skillnad

– Framförallt så är det att man har mycket duktiga lärare som lägger sin undervisning på rätt nivå – en hög nivå, säger Andreas Kihlberg, biträdande rektor på Hjulsta grundskola till Ekot.

Även om en förbättring nu syns vad gäller gymnasiebehörigheten på skolor i utsatta områden är det fortfarande stor skillnad mellan dessa och skolor i övriga landet.

I de områden som enligt SCB har bäst socioekonomiska förutsättningar blev 93 procent av eleverna gymnasiebehöriga efter nionde klass förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.