Hör rektorn på Akalla grundskola om hur de lyckades höja resultaten. Foto: Moa Ferm/SVT

Så ökade elevernas gymnasiebehörighet på Järvaskolor – trots hög frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin drabbade Akalla grundskola hårt under våren och frånvaron var hög. Samtidigt som skolresultaten generellt sett inte verkar ha påverkats av pandemin ökade resultaten i Akalla och nästan alla niondeklassare lyckades sluta skolan med behörighet till gymnasiet.

Runt 100 elever och 25 lärare var hemma från Akalla grundskola per dag under coronavåren. Rektorn var orolig för att den höga frånvaron skulle påverka resultaten negativt. Men efter sommarskolan och flera riktade insatser ökade istället gymnasiebehörigheten från 65 procent förra året till 95 procent i år.

Hör rektorn på Akalla grundskola om hur de lyckades höja resultaten, i videon ovan.

Även Rinkebyskolan lyckades höja resultaten. Redan innan sommarskolan var 60 procent av niorna behöriga till gymnasiet, jämfört med 49 procent förra året.

– Vi valde att styra om resurser till årskurs nio och bryta vårt ordinarie schema i två månader för att ha lättare att anpassa undervisningen efter vilken personal och vilka elever vi hade i skolan, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan.

Insatserna fortsätter

Sommarskolan lockade fler elever än vanligt. 

– Vi kommer även under det här läsåret att ha en utökad lovskola under höstlov, sportlov, påsklov och sommarlov, säger Martin Malmberg.

Behörighet till gymnasiet

Preliminär statistik från våren 2020 visar att det är totalt 85,3 procent av eleverna i riket som är behöriga till gymnasiet. Det tyder på en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med officiell statistik från föregående läsår.

I Stockholms stad slutade 87,3 procent av niorna med behörighet till gymnasiet. Siffran förra året var 87,4 procent. Andelen elever som har godkänt i alla ämnen är i år 80,1 procent, jämfört med 80,5 procent förra året.

Betygsresultaten som nu är tillgängliga är preliminära. De kan komma att ändras marginellt när de slutgiltiga betygen fastställs i september.

Källa: Skolverket/Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.