Arkivbild: Värmlands tingsrätt. Foto: TT

Allt fler hot i domstolar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet trakasserier och hot ökar i landets domstolar. Under 2016 registrerades 487 incidenter – en ökning med 30 procent jämfört med föregående år. Detta visar statistik från Domstolsverket som SVT Nyheter tagit del av.

I Domstolsverkets beräkning ingår trakasserier, hot och våld men också beslag (till exempel vapen och narkotika), skadegörelse och ordningsstörningar. 2009 rapporterades bara 170 incidenter i domstolarna, men det har ökat varje år. Regeringen tillsatte 2015 en utredare för att komma till rätta med de ökande problemen inom rättsväsendet.

Det handlar till exempel om att vittnen och även domstolens medlemmar hotas, men också subtila hot där gäng kommer i kläder med symboler för att skrämma de som är inblandade i rättegången. Rättsväsendet har även haft problem med att besökar fotograferar eller spelar in ljud under en rättegång.

Ny lagstiftning juli 2018

Regeringens utredare Barbro Thorblad föreslår nu en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen. Den tuffare lagstiftningen är tänkt att tas i bruk i juli 2018.

När det gäller hotfulla symboler och gängkläder har det tidigare föreslagits att man skulle kunna förbjuda hotfulla symboler. Men Barbro Thorblad föreslår nu att vid rättegångar där organiserad brottslighet eller gäng är inblandade ska parter och vittnen få ökad trygghet genom att besökare får följa förhandlingen i en sidosal där den kan ses via videolänk. Vidare föreslås att vittnen som är rädda för att delta i rättegången ska kunna höras via videokonferens. Det sker även i dag men utredaren menar att det bör utökas.

Thorblad föreslår också att domaren måste få tydligare mandat att visa ut störande människor eller de som utövar påtryckningar från rättsalen. Elektronisk utrustning ska förbjudas i rättsalen, och om någon spelar in video eller ljud ska rätten få ta mobiltelefonen utan att ägaren får tillbaka den.

LÄS MER: Rekordmycket hot och våld vid domstolarna

Föreslår fotoförbud

Vidare föreslår Thorblad också att det ska bli förbjudet att filma eller fotografera i väntrum och allmänna utrymmen i domstolen, eftersom det kan påverka vittnen till att känna sig hotade. Grundlagsskyddade media ska undantas från det förbudet. Utredaren föreslår också att det ska bli olagligt att sprida bilder och filmer från en rättegång.

LÄS MER: Domstolsverket ser över fotoförbudet i domstolarna

Dagens domstolar kameraövervakas inte, men Barbro Thorblad föreslår att lagen ska ändras så att det blir lagligt att spela in video i rättsalen i samband med att ett överfallsalarm utlöses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.