Sara som blev fixerad av träning och att äta nyttigt – ett fenomen som ser ut att öka. Foto: Fabian Jouzdani/SVT

Sara blev fixerad av träning och att äta nyttigt

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lider av ätstörningar, visar statistik från Socialstyrelsen. SVT Nyheter har träffat Sara Ljungdahl som blev fixerad av överdriven träning och nyttig mat, även kallat ortorexi. Det ”hälsosamma” beteendet tog över hennes liv.

– Jag ställde klockan på tjugo över tre mitt i natten. Då gick jag upp och vägde mig, kollade min fettprocent och efter det gick jag långa promenader och på kvällen tränade jag hårda pass på gymmet.

– Jag vägde också min mat, skrev upp på en app i telefonen vad jag åt och levde mycket på kvarg, keso och proteinpulver, säger Sara Ljungdahl.

Sara började träna träna på gym redan i tidiga tonår och kvinnor som tävlade i fitness blev senare hennes förebilder. Men den överdrivna hälsosamma livsstilen och jakten på drömkroppen blev till slut tvångsmässig, men eftersom hon mådde bra långt in i sin ätstörning var det svårt att upptäcka tidigt.

– Väldigt länge mådde jag bra för jag åt det jag ville och hade ingen vilodag, men egentligen var mitt beteende tvångsmässigt och farligt. 

Ätstörningar ökar

Enligt statistik från Socialstyrelsen har antalet som lider av en ätstörning ökat de senaste åren. Ortorexi är en kombinerad ät- och träningsstörning som inte är en medicinsk diagnos men däremot ett samhällsfenomen. Ortorexi kännetecknas bland annat av att man blir fixerad vid vad man äter och tvångsmässig träning.

Tillståndet man hamnar i när man får i sig för lite näring, i kombination med att man tränar för mycket, kan få allvarliga konsekvenser på organen och läget kan till slut bli livshotande. 

Kan drabba vem som helst

Både Sara och hennes man är läkare, och när han tyckte att träningen börja gå ut över deras förhållande sökte Sara hjälp.

– Jag var ju läkare och ändå drabbades jag, och jag förstod ganska tidigt att det här inte är ett sunt beteende men jag kunde ändå inte bryta det själv.

I dag är Sara frisk och tränar på ett hälsosamt sätt. Hon är även gravid med sitt första barn, något hon inte hade kunnat bli när hon var sjuk.

– Det hade inte gått med den låga fettprocenten jag hade att bli gravid, men det var inte heller något jag strävade efter då. Nu är det viktigaste för mig, min man och vårt kommande barn.

Hör Sara Ljungdahls berättelse i videon ovan.

Ortorexi

I Sverige och i andra länder har ordet ortorexi blivit ett begrepp som betecknar fixering vid nyttig mat och eller i kombination med överdriven och tvångsmässig träning.

Ortorexi är i den svenska sjukvården ingen egen diagnos. Störningen sorteras in under under en befintlig diagnos som anorexi, bulimi, tvångssyndrom eller något som passar just den beskrivning personen ger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.