Foto: TT

Allt fler M-sympatisörer vill ha SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

En växande majoritet av Moderaternas väljare vill bryta isoleringen och samarbeta med Sverigedemokraterna, visar en ny opinionsundersökning.
Även i Kristdemokraterna finns majoritet för samarbete, och i Liberalerna och Centern är fler för än emot.

I Ipsos mätning i september med 1 727 svarande för Dagens Nyheters räkning vill 61 procent av M-sympatisörerna samarbeta med SD i frågor där partierna har liknande uppfattningar. 28 procent vill hålla fast vid att göra allt för att minska SD:s inflytande.

I september 2014 var 53 procent av M-sympatisörerna för ett samarbete och i april 2015 hade andelen ökat till 55 procent. Isoleringsfalangen hade 39 procent 2014 och 28 procent 2015.

Åkesson villig att stödja – vid förhandling

Frågan är het, eftersom SD:s ledare Jimmie Åkesson har sagt sig villig att stödja en borgerlig budget om allianspartierna förhandlar med SD.

Och även i Kristdemokraterna är nu en majoritet, 56 procent, för samarbete medan 33 procent är emot. Hälften av Liberalernas sympatisörer vill samarbeta, 46 procent är emot. I Centerpartiet är andelarna 48 procent för samarbete och 41 procent emot.

Samtidigt har Alliansens högre företrädare fortsatt att tacka nej till SD.

Senast i Ekots lördagsintervju sade KD:s partisekreterare Acko Ankarberg att en eventuell alliansregering inte skulle samarbeta eller förhandla med SD.

Ipsos har den 9–19 september frågat 1.727 personer frågan: ”Anser du att de andra partierna bör samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattningar eller anser du att man bör göra allt för att minska deras inflytande?”

Svaren, sorterade utifrån partisympatier:

Parti; För samarbete; Mot samarbete;

Moderaterna; 61; 28;

Kristdemokraterna; 56; 33;

Liberalerna; 50; 46;

Centerpartiet; 48; 41;

Socialdemokraterna; 29; 60;

Miljöpartiet; 17; 81;

Vänsterpartiet; 9; 74;

Sverigedemokraterna; 98; 1;

Källa: DN/Ipsos

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer