Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiet anser att Finland uppfyller den trepartsöverenskommelse som undertecknades i Madrid i juni. Det säger den finska utrikesministern Pekka Haavisto, enligt Yle. Foto: EPA/JOHANNES SIMON / POOL, Tomas Kalnins/EPA/TT

Haavisto: Turkiet anser att Finland har uppfyllt Natoavtal

Uppdaterad
Publicerad

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att Turkiet har meddelat att Finland uppfyller de krav som ställts i den trepartsöverenskommelse man slöt i Madrid, rapporterar Yle.

Haavisto kommenterar saken under säkerhetskonferensen i München. Enligt honom har han diskuterat ärendet med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i veckan. I diskussionerna har Turkiet även fört fram att förhandlingarna med Sverige måste fortsätta.

Haavisto framhåller dock att Finland inte har informerats om Turkiets slutgiltiga beslut angående ratificeringen av landets ansökan om Natomedlemskap.

Kan gå med utan Sverige

Turkiet har tidigare antytt att man kan komma att ratificera endast Finlands Natoansökan. Och fler öppnar nu för att Finland kan gå med före Sverige.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterar att Natos hållning fortfarande är att länderna ska in samtidigt, men säger samtidigt:

– Men om bara det ena ratificeras då går Finland med, säger han.

President Sauli Niinistö är lite mer vag i sina formuleringar, men hans slutsats blir liknande.

– Vi ansökte gemensamt med Sverige, säger Niinistö men tillägger att saken nu ligger i Turkiets händer.

”Kan inte dra tillbaka”

Han säger att han, bit för bit, har hört budskapet från Ankara förändras i riktning mot att det turkiska parlamentet kan säga ja till Finland men vänta med Sverige.

Även Finlands försvarsminister Mikko Savola säger på plats i München att Finland inte kommer att försöka förhala processen för att invänta även ett svenskt ja.

– Nej, nej, då kommer vi att gå med, säger han i en AP-intervju.

”Kan nog räkna med att Finland går före”

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att vi och med Haavistos besked ”nog kan räkna med” att Finland går före Sverige in i Nato.

– Turkiet har fått som de har velat. De har insisterat på att göra skillnad på Sverige och Finland i den här processen, och nu verkar det bekräftas, säger han till SVT Nyheter.

Christiansson tror att Turkiet förr eller senare kommer att godkänna även Sveriges ansökan, men vägen dit blir mindre optimal utan Finland, menar han.

– Sverige har blivit ett sorts redskap för turkarna att nå andra målsättningar, inrikes- och utrikespolitiskt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands Natomedlemskap är långt ifrån den enda hållhaken Erdogan har på omvärlden – se fem av hans förhandlingskort i klippet. Foto: Mattias Lodding

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.