Allt flera fuskar med vab, vård av barn. Enligt Försäkringskassan har polisanmälningarna fördubblats. Foto: TT

Allt fler polisanmäls för vab-fusk – explosionsartad ökning

Uppdaterad
Publicerad

Det upptäckta vab-fusket ökar explosionsartat i år. Hittills har över 43 miljoner kronor krävts tillbaka från föräldrar som gjort fel, enligt siffror som TT tagit del av. Antalet polisanmälningar har nästan fördubblats.

– Vi gör fler kontroller och då hittar vi också fler fel, säger Alexandra Wallin, chef på avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har sedan några år tillbaka skärpt sitt arbete mot fusk inom förmånen vård av sjukt barn (vab) – och allt fler personer krävs nu på pengar tillbaka. Hittills i år ligger summan på 43,8 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 26,7 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

2013 var totalsumman för återkrav inom vab bara 5,8 miljoner kronor.

– Det är ett resultat av att vi intensifierat vårt arbete mot felaktiga utbetalningar och bidragsbrott. Vi har nu fler handläggare som jobbar med kontroller, mer träffsäkra kontroller och har jobbat på att förbättra vårt system för att hitta fler fel, säger Alexandra Wallin.

Dubbelt så många

Det går alltså inte att dra slutsatsen att fusket har ökat, men mer fusk uppdagas.

Hur mycket av återkraven som är fusk och hur mycket som är rena misstag kan Alexandra Wallin inte svara på.

– Det har vi väldigt svårt att säga exakt hur mycket som är vad. Men den absoluta majoriteten av alla som ansöker om vab vill göra rätt och gör också rätt, det är en liten andel som medvetet försöker göra fel och begå bidragsbrott, säger Alexandra Wallin.

Misstag och oavsiktliga fel rättas oftast till före utbetalning, medan misstänkta brott polisanmäls. Det är också allt fler föräldrar som polisanmäls. Hittills i år handlar det om 709 personer, nästan dubbelt så många som motsvarande period 2017.

– Om man som förälder går till jobbet och jobbar och samtidigt begär ut vab – det är ett medvetet fel som kan vara brottsligt, säger Alexandra Wallin.

Det är dock relativt få som fälls i domstol, i fjol var andelen som dömdes 14 procent.

Stora summor

Vanligen rör återkraven mindre summor. Men nyligen krävdes en man i Eksjö kommun på 207 000 kronor, efter att ha begärt vab för 72 dagar som han inte hade rätt till. Mannen hade varit på jobbet, haft semester eller varit ledig de dagar han sökt pengar för. Ibland hade också barnomsorgen varit stängd eller barnet varit där.

Han är inte heller den störste syndaren. Ett par i 40-årsåldern i Örebro län krävs tillsammans på över en miljon kronor för felaktiga vab-utbetalningar, en 32-årig man i Kalmar län på nästan 700 000 kronor.

Försäkringskassan har uppskattat andelen felaktigt utbetalade dagar inom vab totalt till 15 procent.

De fem värsta fuskarna

De fem största återkravsärendena inom tillfällig föräldrapenning (vab) i år:

1. Kvinna, 50 år, Stockholms län. Krävs på 1 170 411 kronor varav 519 380 kr är vab. Övrigt är sjukpenning och föräldrapenning.

2. Man, 32 år, Kalmar län. Krävs på 695 155 kronor.

3. Man, 47 år, Skåne län. Krävs på 685 081 kronor.

4. Man, 42 år, Örebro län. Krävs på 583 194 kronor.

5. Kvinna, 39 år, Örebro län. Krävs på 519 844 kronor.

Försäkringskassans återkrav för vård av barn (vab) ökar kraftigt i år.

Under årets första nio månader har totalt 43,8 miljoner kronor krävts tillbaka, mot 26,7 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

2013 var totalsumman för återkrav 5,8 miljoner kronor för helåret. 2016 var den 86,4 miljoner.

Även antalet polisanmälningar har ökat kraftigt. Hittills i år har 709 misstänkta vab-fuskare polisanmälts – mot 371 motsvarande period förra året.

Det genomsnittliga återkravet motsvarar 8 200 kronor, dock dras summan upp av några väldigt höga återkrav.

Källa: Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.