Totalt är det nära 900 miljoner kronor som felaktigt betalat ut till föräldrar som vabbat under 2017. Foto: TT

Nära 1 miljard felaktiga vab-pengar utbetalade

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan betalade ut nästan 1 miljard kronor felaktigt för vård av barn, vab, under 2017, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

I Försäkringskassans rapport framgår det att av alla utbetalningar var 15 procent felaktiga. Uppgiften har myndigheten tagits fram genom slumpmässiga kontroller under 2017. Totalt är det nära 900 miljoner kronor som felaktigt betalats ut till föräldrar som vabbat.

”Det här är allvarligt och vi behöver förstärka vårt kontrollarbete. De kontroller vi gör är bra, men vi behöver göra fler” säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör och chef för avdelningen Barn och familj, i pressmeddelandet.

Ökning av anmälningar

Sedan kravet på intyg togs bort 2012 har utbetalningen av tillfällig föräldrapenning ökat omotiverat. Även antalet misstänkta brott har ökat, konstaterar Försäkringskassan. 2012 anmälde myndigheten 941 ärenden till polisen – 2016 var det 2 045 anmälningar.

Ökningen ska delvis bero på att fler barn, ökad sysselsättning och ett tidigare underutnyttjande av systemet, står det i rapporten.

Otillräckliga kontroller

Däremot går det inte enligt rapporten att avgöra om de felaktiga utbetalningarna beror på att föräldrar oavsiktligt eller avsiktligt gjort fel. Det är något myndigheten kommer arbeta vidare, tillsammans med fler åtgärder, för att förhindra felaktiga betalningar.

”Det finns starka indikationer på att problemet med felaktiga utbetalningar och missbruk kan vara omfattande”, står det rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.