• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Frivilliga delar ut mat till behövande. Foto: SVT

Allt fler riskerar fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i Sverige riskerar att hamnar i fattigdom. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

Inga Pagréus är diakon i S:t Clara kyrka i Stockholm. Bakom kyrkan, på kyrkogården, delar ett antal frivilliga ut varm lunchmat till behövande dagligen. En vardag före jul är kön runt 100 meter lång. Snön ligger i drivor, det blåser kallt.

– Behoven är stora, de har ökat väldigt mycket de två senaste åren, säger Inga Pagréus.

Hon berättar att det är alla möjliga människor som söker sig till matutlämningen.

– Det är flyktingar, det är papperslösa, det är EU-medborgare. Men det är också vanliga svenskar och fattigpensionärer. Och det är ensamstående mammor som inte har pengar till mat, säger hon.

De som har det sämst får det sämre

Enligt decembersiffror från SCB så riskerar allt fler personer i Sverige att hamna i fattigdom. Visserligen har majoriteten i Sverige fått det bättre jämfört med 2005. Men det gäller inte dem som har det sämst.

Medan andelen som riskerar att hamna i fattigdom inte har ökat i EU mellan 2005 och 2010 har de ökat kraftigt i Sverige. För att hamna i den gruppen måste man ha en disponibel inkomst som är under 60 procent medianinkomsten.

En ökning med 50 procent

SCB:s siffror kommer från den undersökning alla EU-länder gör årligen, Statistics on Income and living conditions. Statistiken visar att det är värst för dem som är arbetslösa.

År 2005 låg var fjärde arbetslös i Sverige under gränsen för risk för fattigdom. Fem år senare riskerade var tredje att hamna i fattigdom. Det är en ökning med 50 procent. Det är en betydligt större ökning jämfört med EU:s genomsnitt.

”Jag hade det jättejobbigt”

Daniella Jankovic har bott i Sverige i över tio år. Hon har tidigare jobbat som journalist men är nu arbetslös. Hon vräktes från sin tredjehandslägenhet i våras. Nu väntar hon på sin tur i matkön.

– Jag har sovit på trappor i Solna i två och halv månad. Jag hade inte pengar till mat. Jag hade inte fem kronor till att köpa vatten på McDonalds. Jag hade det jättejobbigt, säger hon och rösten börjar skaka.

Hon söker förtvivlat efter ett jobb.

– Det finns de som inte vill jobba. Men jag vill jobba. Men det finns inga jobb. Det händer ingenting. Ingenting, säger hon.

Sedan är det Daniella Jankovics tur. Hon får en låda med sallad, lite bröd och tre svartfrusna bananer. I bakgrunden hörs Stilla Natt från en ensam trumpet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer