• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

De tuffare bolånekraven tvingar inte bara fler att sälja först. De gör det också tuffare för en del att få låna till renovering. Arkivbilder. Foto: Hasse Holmberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Allt fler säljer först på trögare bomarknad

Uppdaterad
Publicerad

Tuffare bolåneregler och svajiga priser på bostadsmarknaden gör att allt fler väljer att sälja först och köpa sen. Det är en förklaring till det ökade utbudet av bostäder.

– Som säljare är man ju lite nervös, men som köpare känner man att det är nu man ska passa på att köpa för nu är det lite lugnt på marknaden. Vi säljer först för att vara säkra på vad vi kan köpa nästa lägenhet för, säger Jacqueline Bergersten som vi träffar strax före visningen av hennes tvåa i Årstadal i södra Stockholm.

Hon är en typisk säljare just nu. SVT Nyheter har talat med Sveriges tio största mäklarfirmor, och där säger alla som Erik Wikander, vd Mäklarhuset:

– Sedan införandet av strängare kreditgivning så har beteendet ändrats från att köpa först till att i dag i de flesta fall sälja först och köpa sedan.

Säljer först – köper sen

Hemnet har för SVT Nyheter genomfört en enkät bland sina besökare (ej statistiskt säkerställd) med över 7 300 svarande. Den visar att fyra av tio som både sålt och köpt senaste året valde att sälja sin bostad först och köpa nästa sen.

– Det får ses som en hög siffra om man jämför med hur det såg ut för ett par år sedan, konstaterar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

För hushåll med mindre ekonomiska marginaler som bor i områden med höga bostadspriser blir bostadsaffären jämförelsevis mest riskabel, och de återfinns allra oftast bland dem som säljer först, enligt Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling:

– Unga singlar som köpt bostaden de bor i dyrt 2016 eller 2017 säljer extra ofta innan de köper nytt.

Tar längre tid att sälja

När man säljer först kan man tänkas vilja ha lite längre tillträdestid på den egna bostaden för att hinna hitta något nytt. Och den som köper först – på en marknad där det tar längre tid att sälja – är också intresserad av längre tillträdestid.

Vilket bekräftas av en genomgång av tillträdesdata för storstadsområdena som Svensk Mäklarstatistik gjort för SVT Nyheter:

– Jämfört med ett år sedan tar det i snitt fyra dagar längre att sälja, och tillträdet är fyra dagar längre för bostadsrätter och sex dagar längre för villor, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

”Får låna mindre”

De tuffare bolånekraven tvingar inte bara fler att sälja först. De gör det också tuffare för en del att få låna till renovering.

Mäklarsamfundets senaste undersökning bland sina medlemmar visar att renoveringsobjekt är stendött medan topprenoverat står extra högt i kurs.

– Många köpare saknar ekonomiskt utrymme för större renoveringar. Oavsett ekonomisk situation får man i dag låna betydligt mindre. Våra medlemmar berättar att många banker slutat att låna ut till renovering, enligt Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.