Unga drabbas inte av amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Ungas möjligheter att köpa sin egen bostad påverkas inte av de allt tuffare amorteringskraven. I stället verkar hårdare amorteringskrav kompenseras av att bostadspriserna faller. Unga köper nu billigare bostäder samtidigt som de amorterar mer, visar en analys av Finansinspektionen.

– Frågan är om unga får svårare att köpa bostad om man inför amorteringskrav. Svaret är att de visserligen får mindre att låna och mindre att betala med, men eftersom alla samtidigt har mindre att röra sig med så blir bostadspriserna inte lika höga som tidigare, säger Claes Bäckman, som är forskare i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Claes Bäckman har forskat i amorteringskravens effekter på vilka grupper som köper bostäder ute på bostadsmarknaden. Hans mest omfattande studie i området är en undersökning av vad som hände i Danmark när man där tog bort amorteringskravet på bolån 2003.

Inte minskad andel unga bolåntagare

Den visar att de danska bostadspriserna rakade i höjden, men att den inte alls påverkade exempelvis ungas andel bland bostadsköpare.

Ingen grupp, vare sig rik, fattig, gammal eller ung verkade öka eller minska sin andel bland bostadsköparna.

Det Claes Bäckman hävdar underbyggs samtidigt av Finansinspektionens egen analys av bolånemarknaden, som kom för ett par veckor sedan. Här konstaterade Finansinspektionen att andelen unga bolåntagare hittills inte har minskat. De unga köper nu billigare bostäder och amorterar mer, enligt Finansinspektionen.

Pågående debatt

I debatten om amorteringskravens vara eller inte vara har just de unga pekats ut som en särskilt drabbad grupp. Jakob Forssmed (KD), som är ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna är en av dessa.

– Unga hushåll som vill in på den svenska bostadsmarknaden måste prövas väsentligt hårdare än tidigare. Man kan ha låga men stabila inkomster och ändå ha svårt att få äga en bostad. De drivs då istället in i dyra hyresrätter, säger Jakob Forssmed till SVT Nyheter.

Blir ett nollsummespel

Enligt Claes Bäckman är det lätt att tro att ”svaga” grupper har svårare att få köpa bostad om kreditrestriktioner ökar, men om alla råkar ut för samma sak så blir det ett nollsummespel.

Blir det svårare att låna, så faller också priserna. Dessutom verkar de flesta banker redan ha skärpt sina krav på bolåntagarna när Finansinspektionen skärpte amorteringskraven ytterligare för ett drygt år sedan.

– Jag skulle säga att amorteringskraven i praktiken påverkar alla unga och alla hushåll på ungefär likadant sätt, säger Claes Bäckman.

”Måste överväga andra politiska åtgärder”

Jakob Forssmed betonar samtidigt att han också tror att andra åtgärder måste till för att hjälpa vissa grupper att kunna köpa sin egen bostad.

– Man ska inte förlita sig på att vi genom att ta bort amorteringskraven också löser problemen för de som i dag har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Vi måste också överväga andra politiska åtgärder för att hjälpa fler att också kunna äga ett boende, säger Jakob Forssmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.