Ända sedan 2014 ökar antalet svenskar som drabbas av invasiva streptokocker, som ibland också kallas för mördarbakterier. Foto: Cornelius Poppe/TT

Allt fler svenskar drabbas av mördarbakterier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av svenskar som drabbats av invasiva streptokocker, även kända som mördarbakterier, ökar. Ingen vet varför.

– Vi ser en ökning, men vi kan inte förklara den, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det är en bakterie som många bär på utan att någonsin bli sjuka. Men den som har otur kan få det riktigt tufft. I vissa fall kan bakterien ta sig djupare in i muskler och i blodbanan. Resultatet blir allvarlig sjukdom eftersom bakterien utsöndrar gifter som skadar vävnaderna i närheten.

Oklart läge

Ända sedan 2014 ökar antalet svenskar som drabbas av invasiva streptokocker, som ibland också kallas för mördarbakterier. Men den som hoppas på att få veta varför kan bli besviken.

– Man vet inte vad ökningarna beror på, därför har man inte heller något man direkt kan göra för att påverka det. Det kan vara så att det är en tillfällig ökning, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hur det blir i framtiden är alltså oklart i nuläget.

– De senaste två åren har det varit ovanligt många svenskar som har drabbats, men det går lite upp och ner. Därför är det svårt att säga något om hur framtiden kommer att se ut.

Många fall i år

Klart är däremot att det är för tidigt att sia om hur många kommer att drabbas i år.

– Hittills i år är det fortsatt många fall, men vi vet inte hur slutet av året blir. Det är för tidigt att säga.

Så mycket har antalet drabbade ökat

2014: 541 fall

2015: 573 fall

2016: 626 fall

2017: 668 fall

2018: 823 fall

2019 (hittills, augusti): 563

Flest fall har hittills i år rapporterats i storstadsregionerna – Stockholm, Skåne och Västra Götaland. 2017-2018 var medianåldern bland de drabbade 64 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.