Allt fler unga får antidepressiva

Uppdaterad
Publicerad

Markant ökning de senaste åren enligt uppgifter från Socialstyrelsen.

Användningen av läkemedel för behandling av depression, så kallade SSRI-preparat, har sedan 2006 ökat med 36 procent bland barn och unga vuxna enligt statistik från Socialstyrelsen som SVT nyheter tagit del av.

Flest användare finns bland 20-24-åringar men ökningen är procentuellt sett lika stor även när man går ner i åldrarna. Det är fortfarande fler unga kvinnor som tar antidepressiva medel men ökningen går snabbare hos de unga männen.

”Fångar upp fler”

Enligt barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm är ökningen av antidepressiva mediciner inte ett tecken på att här typen av preparat skrivs ut för lättvindigt. Snarare är det en indikation på bättre sätt att fånga upp en grupp som mår dåligt.

-Generellt inom BUP har det blivit mer tydlig diagnostik och bättre behandlingar. Man fångar upp fler som mår dåligt helt enkelt, säger Kai Bruno, barnpsykiater på BUP.

-Om det sedan även beror på att man har en ökande psykisk ohälsa bland unga är svårt att säga, men personligen ser jag mer komplex problematik hos tonåringar i dag, säger Kai Bruno.

Är du ung och äter/har ätit antidepressiva mediciner? Kan du tänka dig att bli intervjuad om det? Hör av dig till SVT Nyheters reporter Anna Frey (mejladress nedan).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.