Tove Werner Pettersson är polis i ungdomsgruppen i lokalpolisområde Täby. Hennes erfarenhet är att en stor del av drogförsäljningen bland unga flyttat till appar som Snapchat. Foto: Privat/Jessica Gow/TT

Allt fler unga misstänks för narkotikabrott: ”Mycket handlar om sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att barn och ungdomar misstänks för narkotikabrott i Sverige de senaste åren. En av anledningarna kan vara att allt fler yngre använder sociala medier som Snapchat för att sälja och köpa droger.

– Tolvåringar i dag kommer i kontakt med narkotika på de här apparna, alla vet hur man kan få tag på det, säger Tove Werner Pettersson, polis i ungdomsgruppen i lokalpolisområde Täby.

Brott mot narkotikalagstiftningen där den misstänkta är mellan 15 och 17 år har ökat de senaste åren. 2009 var antalet totalt 3312. Motsvarande siffra för 2019 var 5103, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.  

Även statistik från polisen som inkluderar misstänkta under 15 år visar på en ökning sedan 2016. 

“Sprids fort och enkelt” 

– Narkotika är väldigt lättillgängligt i dag och mycket handlar om sociala medier, säger Tove Werner Pettersson. 

Hon har i tio år arbetat till och från i ungdomsgruppen i lokalpolisområde Täby, där fem kommuner ingår. Sedan snart tre år har hon arbetat med samverkan med socialtjänst, skolor och fältarbetare. 

– Vi utreder allt fler ärenden. Det kan bero på att vi jobbar bra men jag tror att det framförallt är för vi har fler och yngre ungdomar som begår brott. 

Enligt henne har en stor del av drogförsäljningen gått över till appar som Snapchat, där bilder och meddelanden försvinner när mottagaren öppnat dem. 

– På Snapchat sprids det fort och enkelt. Det är många ungdomar som kommer och visar för vuxna i sin närhet att en ny snap är ute. Ofta är det en bild på narkotika och så står det vad som finns och var det finns. Det här börjar redan i mellanstadiet. 

– Jag har hållit föreläsningar på föräldramöten och kollat om de frågat sina barn om de vet hur man får tag på narkotika. Alla säger att det är enklare än någonsin, att alla vet. 

Ofta svårutrett 

Tove Werner Pettersson tror att det dels handlar om att ungdomar redan använder Snapchat för att kommunicera, och att man inte längre behöver känna någon som har kontakter.  

– Det är betydligt enklare och mer anonymt när du kan vara bakom skärmen. 

Att meddelanden försvinner är också något som komplicerar polisens jobb.

– Förut skickade folk sms och då kunde vi tömma telefonen och få konversationer. Det kan man inte med Snapchat. Och även om man har en bild är det svårt att bevisa vem som skickat den om någon nekar, det var enklare när man kunde få hela historiken. Så det är en utmaning.

Snapchat: Nolltolerans mot brott

SVT har varit i kontakt med Snapchat som säger att de har lagt ned mycket kraft i sin appdesign på att motverka olaglig verksamhet och att de har en nolltolerans mot narkotikaförsäljning. De uppger också att de undersöker möjligheterna att utveckla sitt arbete mot droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.