De unga som deltar i cannabisprogrammet får ta del av texter, filmer och övningar som bland annat handlar om abstinens, återfall och långsiktig förändring. Foto: SVT

Nytt cannabisprogram för unga – via nätet

Publicerad

Unga som vill sluta använda cannabis erbjuds via Maria Ungdom att medverka i ett nätbaserat cannabisprogram. Förutom motiverande samtal och beteendeterapi kommer stöd från föräldrar och anhöriga spela en stor roll i behandlingen.

Ungdomsmottagningen Maria Ungdom i Stockholm erbjuder ett cannabisprogram till ungdomar mellan 15 och 17 år via nätet. Det som är unikt med behandlingen är att det är nätbaserat, där all kontakt mellan ungdom och behandlare sker digitalt. I cannabisprogrammet ingår det även ett föräldrainriktat program som kommer att drivas parallellt med ungdomens.

– Det blir en annan tillgänglighet. Men det ska inte vara ett alternativ till den fysiska vården, utan snarare ett komplement för att stötta upp mer, säger Kerstin Annerborn, enhetschef på Maria Ungdom.

Programmet sker en gång i veckan i tre månader och medverkande får ta del av texter, filmer och övningar som bland annat handlar om abstinens, återfall, känslor och långsiktig förändring. Ungdomen och anhöriga får utifrån det stöd och återkoppling av psykolog.

Nätet hjälper vid cannabisberoende

Enligt en svensk studie om behandling för cannabisberoende, utförd av Beroendecentrum Stockholm och Karolinska Institutet, blir personer med cannabisberoende hjälpta av stöd via nätet. Hälften av medverkande i studien fick ta del av ett internetbaserat program med behandlarstöd, medan andra hälften ingick i en kontrollgrupp som endast fick ta del av en introduktion med frågor om personens cannabisvanor.

Efter tre månader visade interventionsgruppen en minskning av förbrukningsmängden cannabis jämfört med kontrollgruppen, på sju gram till fyra. Även beroendesymtomen var färre hos interventionsgruppen. Studien gjordes på vuxna personer.

Så går det till

För att gå behandlingen behövs en remiss. Den som är intresserad ska därför börja med att ringa till Maria Ungdom på 08-123 474 10 eller prata med sin befintliga behandlarkontakt. Innan uppstart träffar ungdomen, tillsammans med föräldrar/vårdnadshavare, en läkare på någon av Maria Ungdoms mottagningar. Under behandlingens gång har ungdomen regelbunden kontakt med sin behandlare på Maria Ungdom för att lämna prover och stämma av hur behandlingen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.