Malin Hagström, kurator i Norrtälje, ser redan nu en ökad oro bland eleverna. Vissa grupper riskerar att drabbas extra hårt. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Elever med psykisk ohälsa ska kunna larma i läsplattan

Publicerad

Videosamtal med kuratorn, sms från skolsköterskan. Digitala verktyg gör det möjligt för skolor att nå utsatta elever på distans – men vissa grupper går under radarn.

Med en nystartad satsning på digital elevhälsa vill Norrtälje kommun nå sjuka elever och de som pluggar på distans. Men vissa elever har extra mycket att förlora på att den vardagliga kontakten med skolpersonal försvinner.  

– För mig är det stora bekymret den elevklick som jag bara höll ett öga på, för att det fanns en oro för hemsituation eller psykisk ohälsa. Den gruppen kryper under radarn just nu, säger Lina Uggla Hedqvist, kurator på Rodengymnasiet i Norrtälje.

Ekonomin kan påverka stabiliteten hemma

Försämrad ekonomi i hemmen och undervisning på distans innebär också stora påfrestningar för barn och unga. Enligt en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) riskerar sjunkande betyg och psykisk ohälsa att följa i krisens spår. Någon som skolorna också ser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.