Jack Mätlik och Elisa-Marie Hefele brottas med psykisk ohälsa. Hör dem berätta om hur deras vardag har förändrats. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Ensamhet och brist på rutiner slår mot eleverna som mår sämst

Uppdaterad
Publicerad

För elever som brottas med psykisk ohälsa har pandemin gjort situationen än mer allvarlig. Social isolering och färre rutiner kan få dem att må ännu sämre.

I snart två månader har svenska gymnasieelever undervisats på distans. Enligt en enkät från Sveriges elevkårer upplever en tredjedel av eleverna problem med känslor av stress och ensamhet. Flera vittnar om svårigheter att fokusera och brist på motivation.

Elisa-Marie Hefele och Jack Mätlik går andra året på Rodengymnasiet i Norrtälje. De brottas båda med psykisk ohälsa och saknar den struktur och det sociala sammanhang som skolan har inneburit.

Hör Elisa-Marie och Jack berätta mer i videon ovan.

Stöd för unga som mår psykiskt dåligt

BRIS – Barn och unga upp till 18 år kan ringa, mejla eller chatta med Bris. Telefonnummer: 116 111. www.bris.se

Jourhavande kompis – Chatt för unga upp till 25 år. www.jourhavandekompis.se

UMO – Information om psykisk och fysisk hälsa från Sveriges regioner, för unga mellan 13 och 25. Här hittar du också kontaktvägar till din närmaste ungdomsmottagning. www.umo.se

Mind – självmordslinjen. Ring, mejla eller chatta med Mind. Telefonnummer: 90101. www.mind.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet