I dag är det dubbelt så vanligt att yngre personer, i det här sammanhanget 35-44-åringar, uppger att de hör dåligt, jämfört med för tio år sedan.
Denna självrapporterade ökning har dock inte kunnat bekräftas i hörselundersökningar, enligt Socialstyrelsens senaste folkhälsorapport. Den kanske kan förklaras med att kommunikationskraven i samhället ökar, möjligen även med bakgrundsbullret.
Totalt upplever cirka 12 procent av kvinnorna och 16 procent av männen mellan 16 och 84 år att det är svårt att höra vad som sägs i ett samtal mellan flera personer.
Många hör dåligt i onödan därför att de inte har de hjälpmedel som de behöver. Nästan hälften av alla som skulle vara hjälpta av en hörapparat har ingen, konstaterar myndigheten.
-Dålig hörsel beskrivs ofta som en obetydlig ålderskrämpa och det gör att många drar sig för att söka hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, ordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF).
Lagom till hörselskadades dag den 17 oktober lanserar HRF ett självtest på nätet, www.horseltest.se, där det gäller att uppfatta ord som sägs mot ett ganska kraftigt bakgrundsbrus. Strömberg hoppas att testet kan få fler att ta tag i sin situation, och kanske boka tid på vårdcentral för en riktig hörselkontroll.
Fakta: Tecken på nedsatt hörsel
Den som hör dåligt kan kontakta vårdcentral och blir eventuellt remitterad till öronläkare. Vanliga tecken på nedsatt hörsel är bland annat att:
* Man märker att man hör sämre än andra människor.
* Man tycker att andra börjat tala otydligt och svagt.
* Anhöriga säger att man höjer ljudet på tv:n.
* Det susar eller piper i örat.
* Man har svårt att uppfatta då många talar samtidigt.
HRF:s hörseltest finns på www.horseltest.se.
Källa: Sjukvårdsrådgivningen (TT)