default_caption

Allt fler utsätts för livsfarlig asbest

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen att asbest är farlig håller på att försvinna. Av 117 företag som Arbetsmiljöverket inspekerat i år har var femte fått straffavgifter för att de inte haft tillstånd att sanera asbest.

Var tionde saneringsarbete har stoppats. Sammanlagt visar inspektionerna att det fanns säkerhetsbrister på två av tre arbetsplatser. Och nu skärper man sina kontroller.

En av de arbetsplatser där byggnadsarbetare utan sin vetskap eller skydd utsatts för asbestdamm är Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det har skett vid olika tillfällen och flera av personer har utsatts för dammet flera gånger.

Asbest i Norrbotten

Sammanlagt har 58 personer, de flesta av dem byggnadsarbetare, kommit i kontakt med dammet som kan virvla runt i luften i flera dagar. Det regionala skyddsombudet för Byggnads är upprörd.

– Det är arbetsgivarens uppgift att se till att det inspekteras och inventeras om det finns asbest i byggnaden. Och det är stor risk att det finns på lasarettet. Det är byggt på 50- och 60-talen och det var då asbest användes i många byggmaterial, säger Anders Morin.

Asbetsdamm kan ge cancer

Asbestfibern nyttjades flitigt i byggmaterial fram till mitten av 70-talet. Eftersom den inte brinner användes den till brandskyddsisolering i rör och värmepannor. Men också bland annat i underskiktet till plastmattor och i fix och fog till kakel. Asbesten totalförbjöds i början av 80-talet.

Men när nu gamla byggnader rivs eller renoveras visar det sig att kunskapen om farorna med asbestfibern i dag är dålig. Fibern frigörs från materialen när man börja riva och bildar ett damm som är farlig att andas in.

Den tränger ner i lungorna och kan orsaka lungcancer. Men den orsakar också asbestos ellermesoteliom,  en elakartad tumör som kan sätta sig i lungsäcken eller bukhinnan. Ungefär 100 personer dör av tumören varje år.

Arbetsmiljöverket skärper kontrollen

Arbetsmiljöverket tänker nu därför skärpa kontrollen av de omkring 400 företag som har tillstånd att asbestsanera.

För trots att det är förbjudet att använda asbest vi nyproduktion i dag så beräknar man att det finns omkring 400 000 ton av fibern kvar i äldre byggnader.

Kunskapen om var asbesten kan tänkas finnas i de gamla byggnaderna verkar i dag heller inte vara så spridd. Vid Norrlands universitetssjukhus säger de ansvariga att den är svårt att hitta.

Norrlands universitetsjukhus utsett till sämsta företag

– Det är taget ett antal prover. Den frågan vi ställer oss nu är om det är ett tillräckligt antal prover, säger Gunilla Reinklou på fastighetsavdelningen vid Västerbottens läns landsting. Att ta fyra eller fyrtio prover det är väl det som är frågan. Vi kan ta prov på en del av golvet och det inte finns någon asbest och sen en meter ifrån så finns det det.

Tidningen Byggnadsarbetaren har i sitt senaste nummer utnämnt Norrlands universitetssjukhus till årets sämsta arbetsplats. En asbestfälla kallar man den för. Medan det regionala skyddsombudet för Byggnads funderar på hur man ska gå vidare med det som skett.

Byggnads funderar på att polisanmäla

– Jag har skyldighet att se till att medlemmarna får den skydd de behöver nu, säger Ander Morin. Först kommer de att få gå till företagshälsovården för att dokumentera och undersöka. Sen får de skriva en arbetsskadeanmälan. Det kan finnas också de som behöver ha krishjälp för att de kanske mår dåligt psykiskt. Sedan kommer det självklart att skrivas en olycksanmälan.  Sedan får vi se om det också blir en polisanmälan avslutar Anders Morin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asbest i Norrbotten

Mer i ämnet