Vägarbetares oro över bristande säkerhet har nästan dubblerats under de senaste tio åren, visar en enkät från Seko. Foto: Janerik Henriksson/TT

Allt fler vägarbetare oroliga över säkerheten: ”Stor egoism ute på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Vägarbetares oro över bristande säkerhet har nästan dubblerats under de senaste tio åren, visar en enkät från Seko. Samtidigt fortsätter bilisters hastighet vid vägarbeten att öka, menar Seko Väg och bans vice ordförande Bjarne Ringdahl.
– Irritationen och egoismen är stor ute på vägarna, säger han.

Bjarne Ringdahl kallar vägarbetarnas arbetsmiljö för direkt farlig. Listan över incidenter han känner till kan göras lång. Anställda som fått sidospeglar i ryggen, trafikvakter som blivit påkörda eller fått örfilar av aggressiva bilister.

Den senaste olyckan är bara någon vecka gammal. Bjarne Ringdahl berättar hur en bilist i hög hastighet körde rakt in i en säkerhetsbil som användes vid arbetet.

– Det är inte jättevanligt att vägarbetare skadas, men när olyckor väl inträffar så kan det få enormt allvarliga konsekvenser.

”Alarmerande hög siffra”

Men oron bland dem som arbetar längs vägarna är påtaglig, visar fackförbundet Sekos undersökning. Förra året uppgav nio av tio medlemmar att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Motsvarande siffra 2009 var 47 procent.

”En alarmerande hög siffra”, konstateras det i rapporten.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Irritationen och egoismen är stor ute på vägarna och samtidigt kör man allt snabbare, säger Bjarne Ringdahl.

Men det är inte bara trafikanterna som är att skylla på för utvecklingen. Ringdahl kallar det hela för ett branschproblem. Han menar bland annat att det råder en osund konkurrens där mindre seriösa företag skär i kostnaderna kring säkerheten för att vinna upphandlingar samt att Trafikverket inte gör tillräckligt med arbetsplatskontroller.

– Märker Trafikverket att företaget sparat in på arbetsmiljön så borde det bli enorma böter. Då hade vi kunnat få bukt med mycket av det här, säger Ringdahl.

Brister i 84 procent av kontrollerna

Hittills i år har Trafikverket genomfört 594 arbetsplatskontroller, där de bedömt efterlevnad av författningar och upphandlingskrav kopplat till el- och trafiksäkerhet. Myndigheten hittade avvikelser vid 84,2 procent av kontrollerna.

”Det kan tyckas vara höga siffror på andelen kontroller med avvikelser men man måste även ha i minnet att det räcker med en enda avvikelse på 96 frågor för att det inte ska bli en kontroll utan avvikelser”, skriver Mikael Sunnerhage, verksamhetssamordnare på Trafikverket, i ett mejl till SVT Nyheter.

Så många trafikolyckor vid vägarbeten inträffade 2003-2015

Visa

Mellan åren 2003 och 2015 inträffade totalt 3 958 trafikolyckor med personskador i anslutning till gatu- och vägarbeten. I 5 procent av olyckorna omkom eller skadades en vägarbetare, enligt Trafikverkets statistik.

De senaste fem årens utveckling är svår att följa, då uppgifter som rapporteras i olycksdatabasen STRADA är belagda med sekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer