Foto: Stina Stjernkvist/TT och SVT

Ökade försäljningen av AC ett problem för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på luftkonditioneringssystem ökar i Sverige. Det uppger flera stora återförsäljare för SVT Nyheter i en rundringning. Men när allt fler vill ha en AC hemma, så förbrukas mer el – vilket kan bidra till ytterligare uppvärmning av klimatet.

Säljaren Carl Dahlgren på Elgiganten i Sickla i Stockholm visar på tomma pallar i butiken där produkterna stått.

– Vi har haft sex olika modeller på AC:s här, totalt kanske 30-40 stycken. Det sålde vi slut redan första dagen, berättar han.

Klimatkrisen

Enligt kommunikationschef Li Persson på Elgiganten har företaget den senaste veckan haft en tredubblad försäljning av fläktar och portabla luftkonditioneringar jämfört med samma period ifjol.

Och på Bauhaus butiker i Stockholm visar det sig vara slut på AC den här varma dagen i början av juli när SVT Nyheter ringer.

Sova svalt i värmen

På grossistsidan uppger företaget Beijer Ref att man ökat försäljningen stort de senaste två åren, både till den Europeiska marknaden och i Sverige.

– De senaste årens varma somrar har gjort att luftkonditionering inte bara står på önskelistan, det är ett riktigt behov och en levnadsstandardfråga, säger Per Bertland, VD på Beijer Ref. Företaget ökade sin försäljning av luftkonditionering, ventilation och värme i Sverige med 25 procent första kvartalet i år jämfört med förra året.

Emmely Christiansen köpte sin portabla AC redan våren 2018. När den heta sommaren kom kunde hon ändå sova svalt hemma i lägenheten i centrala Stockholm, tack vare luftkonditioneringen.

– Den går varm eftermiddagar och kvällar. Annars blir det otroligt varmt här inne, 35-40 grader.

Kan öka koldioxidutsläppen

Men att användningen av AC ökar, är ett problem för klimatet. Globalt sett står luftkonditionering för cirka 3 procent av världens koldioxidutsläpp – vilket ungefär motsvarar utsläppen från flyget. Och även svenskar behöver tänka över hur vi kyler ned våra hem på de mest klimatsmarta sätten, menar Kristina Östman, sakkunnig i Energi på Naturskyddsföreningen.

– Sverige har överlag nästan fossilfri elproduktion, men samtidigt sitter vårt elsystem ihop med resten av Europas. Om vi kraftigt ökar vår elanvändning här under en viss tid, kan det leda till att ett annat land där man har en mer fossil elproduktion, ökar sin produktion. Vår elanvändning kan alltså öka utsläppen någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet