Insamling av kollekt i Storkyrkan i Stockholm. Foto: TT

Allt vanligare att swisha kollekten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kyrkor tar emot kollekten via Swish. I samtliga av Svenska kyrkans 13 stift kan kyrkobesökare nu ge sina bidrag genom den mobila betaltjänsten.

Med Swish kan man föra över pengar från sitt bankkonto till någon annans konto genom att endast ange personens mobilnummer.

Enligt en rundringning som Sveriges Radios Ekot har gjort har samtliga 13 stift i Svenska kyrkan möjliggjort överföring av kollekten genom Swish.

I Göteborgs stift finns församlingar som får in mer än en tredjedel av kollekten genom mobilen.

Minst antal besökare swishar in kollekten i Luleå, där ungefär en procent av kollekten kommer in via den mobila tjänsten.

Vill spara pengar

S:t Johannes församling i Stockholm har nyligen börjat använda tjänsten till insamling av kollekten.

– Det är ju det här att vi har börjat med Swish. Det är så nytt så jag knappt kan uttala det. Det är ju moderna tider, vi har Facebook, Twitter och Instagram, så varför ska vi inte ha det här, säger Annika Björnström, präst i församlingen, till SR.

Flera församlingar uppger för Ekot att de planerar att ansluta sig till tjänsten för att spara pengar – att hantera kontanter som ska räknas ihop och sedan hämtas upp kostar pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.