Foto: SVT

Allt fler befinner sig i ”mediebubbla”

Uppdaterad
Publicerad

Alltfler väljer bort traditionella medier. Det gäller särskilt unga som i många fall söker sig bort från den breda allmänna nyhetsförmedlingen. Nu kommer varningar att den här utvecklingen i längden kan vara en fara för demokratin.

Det var inte så länge sedan nästan alla satt framför teven på kvällen och tog del av samma nyheter och läste tidningar som i stort sett gav samma världsbild och referensramar. Så är det inte längre.

Blir ”Caroline Svensson”

Ehsan Fadakar är chef för sociala medier på Aftonbladet men ibland byter han skepnad och blir ”Caroline Svensson”, 19-årig blondin med en svensk flagga på sin sida på Facebook.

Medier

– Jag är en ung tjej som är trött på invandring. Mer behöver de inte, det räcker gott, säger han.

Ehsan Fadakar ville undersöka den värld där alltfler unga får sina nyheter idag, nämligen på sociala medier. Frågan är vad det är för slags verklighetsbild man får där. Han fann en parallell värld.

Ett exempel han lyfter fram är fallet med den nioårige pojke som greps av väktare i Malmö, vilket startade en debatt om överdrivet våld mot barn. Men på ”Caroline Svenssons” Facebook-sida var tongångarna helt annorlunda.

”Den kriminella pojken borde kastas ut, ungen förtjänade säkert stryk”, var några av kommentarerna. Enligt Ehsan Fadakar kan sådana kommentarer få 120 ”gilla” av vuxna människor som använder sina egna namn på Facebook.

– Då börjar man undra vad det är som pågår, säger han.

Flödet förstärker ens världsbild

Sociala medier sorterar inläggen så att det som du gillar också kommer högst upp i flödet. Du föreslås bli ”vän” med personer som gillar samma inlägg som du.

Det gäller såväl höger- som vänsterextrema, liksom feminister och miljöaktivister. Ja, i stort sett alla kan bli ”skyddade” från åsikter som skiljer sig från de egna.

I flödet skapar och förstärker man sin världsbild, var och en i sin mediala bubbla. Ehsan Fadakar går så långt som att kalla det för hjärntvätt.

– Här blir det verkligen polarisering. Inte bara ”jag tycker inte om din åsikt” utan ”jag vet inte ens om vad du har för åsikt”.

Vissa skyr nyheter

Det finns till och med de som är ”nyhetsundvikare”.

– De tycker att medierna är så negativa. De vill inte vara del av det överhuvud taget. Det måste vara underhållande. Annars är det inte roligt, säger Ingela Wadbring, professor medievetenskap.

Andra undviker inte nyheter utan hämtar dem från alternativa källor som Flashback och Reddit. Mycket vanligt är också att få sina nyheter genom länkar som kompisar delar på sociala medier.

Den ökade klyftan mellan dem som använder ”vanliga” nyhetsmedier och dem som – i bästa fall – får sin information från alternativa kanaler oroar Ingela Wadbring.

– Om vi tänker på allmänna val är det bra att ha en viss kunskap om det samhälle man lever i när man går och röstar, säger hon.

– Det finns tydliga tendenser som visar att det här inte är ett skifte som håller på att vända tillbaka. Det kommer att accelerera.

”Krävs utbildning”

Även Ehsan Fadakar är orolig för demokratin och ser utbildning som en lösning.

– Det krävs verkligen utbildning, både bland yngre och äldre. Folk måste förstå hur sociala medier fungerar, hur vi tror att vi får nyheter från en massa olika källor men att det egentligen bara är en väldigt liten del eftersom det bekräftar vår världsbild.

– Annars blir det otroligt problematiskt för demokratin, säger Ehsan Fadakar. 

Se Sharon Jåmas inslag i Agenda i kväll eller genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet