– Det är fullständigt horribelt, säger Andreas Zheng Svensson om SVT:s granskning.

Tidigare boende: ”Alltför vanligt förekommande”

Uppdaterad
Publicerad

En ny granskning som SVT gjort visar att det förekommer övergrepp, misshandel och otrygghet på många av hemmen – men trots kritik från IVO är det få som tvingas stänga ner.

– När staten går in och helt eller delvis tar över vårdnaden av ett barn, så kommer det med ett visst ansvar, säger Andreas Zheng Svensson, ambassadör för Knas hemma.

Knas hemma är en ideell förening som arbetar för samhällsplacerade barn och ungas rättigheter. Ambassadören Andreas Zheng Svensson bodde själv på HVB- och familjehem från 16 års ålder.

– Tyvärr är exemplen som kommer upp något som vi känner till på Knas hemma. Det är alltför vanligt förekommande, säger Andreas Zheng Svensson.

Få HVB-hem stängs på grund av missförhållanden. Marja Grill, reporter här på SVT som gjort granskningen, menar att det krävs väldigt mycket för att ett hem ska stängas.

– IVO menar att det krävs väldigt mycket för de ska kunna säga att kvalitén inte håller på HVB-hemmet, säger Marja Grill i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.