SVT:s granskning visar: Flera HVB-hem har kritiserats för upprepade missförhållanden – ändå är det få hem som stängts. Foto: SVT

Få kritiserade HVB-hem stängs

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal HVB-hem har kritiserats för upprepade missförhållanden i åratal – ändå är det få hem som stängts. Det visar SVT:s granskning.

– Vi måste ge dem chans att komma tillrätta med problemen, säger Annelie Andersson på Inspektionen för vård och omsorg.

Trots att HVB-hemmen fått kritik för övergrepp, våld och otrygghet så får de fortsätta att ta emot barn och ungdomar. Under förra året stängdes bara tre av 200 hem som kritiserats på grund av missförhållanden. Det visar SVT:s granskning.

Ändå har i många fall ungdomar, föräldrar och personal slagit larm till myndigheterna.

Kritik flera år i rad

I SVT Värmlands granskning förra året avslöjades stora problem på HVB-hemmet Mölnbacka.

– Jag fick ingen hjälp, jag kom härifrån trasigare än jag var när jag kom hit. Det ledde till att jag började missbruka, berättade “Lisa” som bott på hemmet.

Mölnbacka har en ny ledning, och de säger att problemen är åtgärdade och att de inte kan kommentera det som hände i fjol. Ändå fick de kritik också vid årets inspektion, bland annat för att Ivo tyckte att de inte varit klara över syftet med de utredningar de gjort när något gått fel.

– Min bedömning av verksamheten som är idag är att det är en väldigt god verksamhet, säger Helena Åkerblad, tillförordnad föreståndare.

SVT:s granskning av de 50 hem som fått allvarligast kritik av Ivo under förra året, visar att 22 av dem har fått kritik i flera år. Tretton av dem för just otrygghet, våld, kränkningar eller frihetsbegränsningar.

Ivo: Återkalla tillstånd sista åtgärden

Ett exempel är Platea HVB i Hagfors, som två år i rad kritiseras för upprepade nedläggningar. Personalen har tvingat ner barn mellan 8 och 12 år på golvet visar granskningen. Enligt barnen har de fått ett knä i ryggen, personalen har skrikit åt dem och nekat dem kvällsfika. 

– Alltså det är hemskt att det händer. Jag skulle verkligen önska att vi slapp alla typer av avvikelser. Vi kämpar verkligen med ganska svåra barn och ungdomar, och då händer det saker ibland som är svåra att hantera, säger Johanna Rastad, affärsområdeschef för Individ och Familj på Humana.

Ivo är den myndighet som har rätt att stänga hem som bryter mot tillståndet.

– Ja, vi kan återkalla tillståndet, men det är den allra yttersta åtgärden vi har. Vi måste uttömma alla andra möjligheter som att huvudmannen ska åtgärda bristerna först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.