Almqvist kvar i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

SD:s Erik Almqvist har inte begärt tjänstledigt från riksdagen. Ingen avskedsansökan har heller inkommit.

Sverigedemokraternas Erik Almqvist meddelade strax före nyår att han avsade sig sin plats i riksdagen efter det uppmärksammade bråket en festkväll 2010. Men ännu har ingen ansökan om avsägelse kommit in, skriver Riksdag och Departement.

Almqvist har heller inte begärt tjänstledigt och får därför fullt arvode.

”Det påverkar inte”

När SVT Nyheter försöker nå partistyrelsen svarar Jimmie Åkessons pressekreterare att det inte är en fråga på partiledarnivå.

– Från min sida sett handlar det om att Erik kommer lämna riksdagen, men det kanske har dragit ut lite på tiden. Det kan man beklaga, säger Linus Bylund och fortsätter:

– Men det är inte så att Erik har misskött sin plats i riksdagen utan det här handlar om händelsen vid Kungsgatan som gör att han inte kan företräda oss, med tanke på att förtroendet är skadat. Men det påverkas inte om det tar tre eller sju veckor att avveckla det han håller på med.

Enligt Almqvist själv är detta inget han kan påverka.

– I december kom vi fram till att jag skulle fasa ut mitt arbete i riksdagen, men den tidsplanen har vi inte kunnat hålla riktigt och det är ingenting som jag har kunnat påverka, säger Erik Almqvist till tidningen.

Från partiledningens sida är man inte särskilt oroad.

-Vi är inte nöjda med att det drar ut på tiden, men det är absolut ingen katastrof, säger SD:s pressekreterare Linus Bylund till TT.

Ersättare har inte besked

Almqvists ersättare Anna Hagwall har ännu inte fått något besked från partiet om ett eventuellt tillträde.

Almqvist avgick ur partistyrelsen, som ekonomisk-politisk talesperson och förlorade sin utskottsplats den 14 november förra året. Partiledningen uppmanade honom då också att överväga att lämna sin riksdagsplats.

Den 30 december meddelade han att han avsade sig platsen och att han också tänkte avsäga sig sitt medlemskap i partiet.

Avsägelseansökan ska skickas in

– Han har väl precis som vi insett att det blir svårt att fokusera på politik efter det som har hänt. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt beslut, sade SD:s partisekreterare Björn Söder till TT då.

Erik Almqvist säger till Riksdag och departement att en avsägelseansökan ska skickas in i slutet av nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet