Foto: AFP

Amanda hoppas på evakuering från Wuhan: ”Det innebär karantän men det kan jag ta”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Wall är en av de svenskar som hoppas att hon ska få möjlighet att bli evakuerad från Wuhan.

– Det betyder att jag måste sitta i karantän i två veckor men det kan jag ta. Jag vill gärna komma hem, säger hon.

22-åriga Amanda Wall från Sandviken har pluggat kinesiska på universitet i Wuhan i två år. För närvarande är de bara ett par hundra studenter på universitetsområdet eftersom många var bortresta på lov när staden Wuhan stängdes. Sedan sex dagar tillbaka krävs tillstånd för alla som vill resa dit eller lämna området.

Terminstarten som skulle ske den 17 februari har blivit uppskjuten på obestämd tid. 

Coronapandemin

– I början var stämningen spänd eftersom vi inte visste så mycket om viruset eller vad det innebär att bo i en stängd stad. Men nu har de flesta lugnat ner sig och vi har löst mycket vad det gäller mat och sådana grejer, säger Amanda Wall.

”Känner mig säker”

Säkerhetsåtgärderna på området är många. Varje gång någon lämnar eller återvänder till campus testar en vakt deras kroppstemperatur. Studenterna har också fått medicin som ska höja deras immunförsvar. Helst ska de inte umgås med varandra men Amanda brukar träffa några kompisar som hon känner sig trygg med.

– Jag känner mig säker där jag är nu eftersom jag har mat varje dag och vi har personal på skolan som kan ta hand om mig. Men när man är i en stängd stad och man inte vet hur länge man ska ha det så här så vill man hem.

Om hon blir evakuerad kommer det att innebära karantän antingen i en annan provins i Kina eller i Sverige enligt de besked hon fått.

– Men så som jag vet är det någonting man diskuterar och planerar. Ingenting är bestämt när det blir en evakuering eller om det blir en evakuering.

UD undersöker möjligheterna

Svenska UD har kontakt med ett 15-tal svenskar i Wuhan. Diskussioner förs med andra EU-länder representerade i Kina samt med Folkhälsomyndigheten om en samordnad evakuering av EU-medborgare.

– Det är viktigt att det blir en ordnad process i hela kedjan, inklusive vidare transporter och behov av uppföljande hälsokontroller. Det är det som pågår nu, säger Buster Mirow Emitslöf på UD.

Tidigare i dag lyfte ett plan från Frankrike. Senare  i veckan kommer ytterligare ett plan från Frankrike samt ett från Italien att lyfta mot Wuhan.

Varje gång studenterna vill gå in eller ut ur byggnaden de bor i görs en kontroll av deras temperatur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet