– Det finns nu en risk att vid spridning av bilderna bli åtalad och straffad, säger Gordon Grattidge. Foto: Privat/TT

Fotografera olyckor kan nu ge fängelse – Ambulansförbundet jublar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nyår gäller lagen mot olaga integritetsintrång. Den ska skydda mot kränkningar som till exempel ”hämndporr” men kan även förbjuda fotografering av olycksplatser där utsatta människor syns.

– Detta är positivt, mycket positivt, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

Vid nyår infördes det nya brottet olaga integritetsintrång som bland annat riktar sig mot så kallad hämndporr.

Den kan även gälla andra kränkningar på nätet och fotografering eller spridning av bilder på olyckor där enskilda personer syns. Straffet kan sträcka sig från böter till fängelse.

Facket välkomnar

Alarm Ambulansförbundet skriver på Facebook att de ser positivt på den nya lagen, då de anser att den är ett steg mot ett totalt fotoförbud vid olycksplatser.

– Det finns nu en risk att vid spridning av bilderna bli åtalad och straffad. Det är inte ett rent fotoförbud, men ett steg i rätt riktning. Det är så vi tolkat nya lagen, och jag vet att även Räddningstjänsten har tolkat likadant, säger Gordon Grattidge, ordförande för Ambulansförbundet, till SVT Nyheter.

”Gör att folk tänker sig för en gång till”

Att människor fotograferar olycksplatser med sina mobiltelefoner är ett stort problem, menar Grattidge.

– Det händer väldigt ofta, står man bara längs med en väg då kommer mobilerna upp. Man får värja sig för kameror som blir instuckna genom sidorutorna. Det förekommer hela tiden.

Han hoppas nu att lagen kan få en avskräckande effekt.

– För oss kunde lagen åtminstone göra att folk tänker sig för en gång till innan de tar upp kameran och börjar fotografera. Det ska nu bli intressant att se om lagen blir prövad vid ett sådant här tillfälle. Först då ser man om den fungerar, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.