Arbetare på byggarbetsplats för Nord Stream 2 i Lubmin, Tyskland, mars 2019. Foto: EPA, Clemens Bilan

USA-sanktioner stoppar gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att med att lägga gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön står still sedan strax före jul. Det uppger talespersonen för Nord Stream 2, Jens Mueller, till SVT. Stoppet gjordes efter att Trump undertecknade en lag om sanktioner mot företag som deltar i att bygga ledningen från Ryssland till Tyskland.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 246 mil och är delvis lagd i svensk ekonomisk zon.

Bolaget uppger till SVT Nyheter att arbetet med att lägga pipeline har stått stilla sedan 21 december 2019. Då var över 2 300 av omkring 2 460 kilometer klart.

Kriget i Ukraina

Det är bolaget Allseas med bas i Schweiz som dragit sig ur arbetet med sina fartyg.

”Allseas tvingades avbryta arbetet på grund av hotet om sanktioner. För närvarande undersöker Nord Stream 2 olika alternativ för färdigställandet av rörledningen. Inga beslut har fattats. Vi kommer att informera om händelseutvecklingen i sinom tid” skriver Jens Mueller, talesperson för Nord Stream 2 i ett mejl till SVT Nyheter.

Däremot pågår allt annat arbete som planerat, uppger Nord Stream. Det omfattar anslutningar på land och arbete med att stabilisera ledningen i havet.

Fartyg lägger rör till Nord Stream 2 i Östersjön. Arkivbild. Foto: AP

Bakom projektet står i första hand den ryska statskontrollerade Gazprom, men även ickeryska bolag.

Planen var att ledningen skulle vara klar i slutet av 2019. Men när det bara var omkring 16 mil kvar att bygga beslutade USA att fartyg som arbetar med Nord Stream 2 omedelbart måste upphöra med all byggverksamhet om de vill slippa amerikanska sanktioner.

”Om de väljer att utöva sanktionsbelagd verksamhet ger de upp sin tillgång till USA:s ekonomi” uppger Williams S. Martin, presstalesperson på amerikanska ambassaden i ett mejl till SVT.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

”Försena – inte stoppa”

Rysslandsexperten Marthin Kragh vid Utrikespolitiska insitutet är övertygad om att projektet blir färdigt ändå.

-  Sanktionerna har givetvis haft effekt på arbetet, men kommer sannolikt enbart försena inte stoppa projektet, säger Martin Kragh.

– Hade de införts för två år sedan hade situationen varit annorlunda, budskapet från Ryssland nu är att de själva tar över arbetet från det schweiziska bolag som tidigare skötte rörläggningen, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

För knappt en vecka sedan sa Rysslands president Vladimir Putin att han hoppas att arbetet med ledningen ska vara klar i slutet av 2020 eller under första kvartalet 2021.

Rör till Nord Stream 2 lyfts ut ur lastutrymme på ett fartyg i hamnen i Karlshamn i oktober 2017. Foto: Johan Nilsson, TT

Karlshamns hamn i Blekinge uppger att de lossade och lastade omkring 40 000 rör till gasledningen, men att de har inte fått någon information om att de kommer att påverkas av sanktioner eftersom de var färdiga med sitt arbete i augusti 2019.

Fakta: Nord Stream

Gasledningarna på Östersjöns botten är en av flera rutter Ryssland har för att exportera naturgas i Europa. Men de är kontroversiella av både miljöskäl och politiska anledningar.

Den första Nord Stream, från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, invigdes 2011. Den nya Nord Stream 2 är tänkt att gå parallellt med den gamla, och ska utöka kapaciteten så mycket att de hittills så viktiga landledningarna genom Ukraina knappt behövs.

Ledningarna majoritetägs av statliga ryska Gazprom. Även EU-företag som Eon, Gasunie och GDF Suez är delägare.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet