Ämne i rödvin kan förlänga livet

Uppdaterad
Publicerad

Ett ämne i rödvin kan motverka förtida död och åldrande hos den som väger för mycket. Det slår en grupp forskare fast i vetenskapstidskriften Nature.

Det är antioxidanten resveratrol, som finns i rödvin, blåbär och jordnötter, som kan påverka hälsa och överlevnad hos däggdjur. Denna vetenskapliga sanning gäller åtminstone för hanmöss.

Ett antal medelålders mushannar dela- des upp i tre grupper. En grupp fick äta normal kost, en mycket fettrik kost och en fettrik kost med tillägg av resveratrol. I den grupp som enbart åt fettrik kost dog mössen i förtid.

Oklart om biverkningar

Vilka biverkningar som resveratrol i höga doser kan ha är ännu inte klarlagt. Det är vidare i princip omöjligt att få i sig motsvarande mängd av ämnet som testmössen via den vanliga kosten, då en människa skulle behöva dricka drygt 330 glas rödvin om dagen för att komma upp i samma mängd.

I dag beräknas det finnas runt 2,1 miljarder överviktiga och feta människor i välden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.