Amnesty International har följt och djupintervjuat 58 så kallade utsatta EU-migranter som kommit till Sverige från Rumänien. De vittnar om ett liv i total misär i Sverige.
Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International, är den som ligger bakom rapporten.
– Många sover under broar, i bilar när det är minusgrader, i hemgjorda skjul, i tält i skogen. Sen har vi sett att människor inte har tillgång till rinnande vatten och toaletter och att de inte har möjligheter att få vård.
Men frågan är om man verkligen kan flytta till ett annat land och ha rätt till en bostad.
– Vi säger ju inte att utsatta EU-medborgare ska beredas tak över huvudet och ingen annan, men det här är en mänsklig rättighet som gäller alla oavsett om man är svensk medborgare eller inte, säger Johanna Westeson.
”Tendens att ducka för ansvaret”
Det finns i dag cirka 4 700 personer i Sverige som brukar betecknas som utsatta EU-medborgare. De flesta är romer från Rumänien och Bulgarien och de försörjer sig genom att tigga eller samla tomburkar.
I rapporten riktar Amnesty International hård kritik mot hur dessa människor behandlas och menar att Sverige bryter mot FN:s konvention från 1971 om mänskliga rättigheter.
– Sverige har bindande åtaganden enligt mänskliga rättighetskonventioner. Tak över huvudet är så centralt för mänsklig värdighet så där måste Sverige se till så alla har tak över huvudet, även de som inte är svenska medborgare. Och det finns en tendens att ducka för det ansvaret i Sverige när det gäller den här gruppen, säger Johanna Westeson och avslutar:
– Det här är människor, och människor har rättigheter och de rättigheterna måste respekteras av den stat där människor befinner sig.
Hemlösa i Sverige har också svårt att få tak över huvudet, hur ska ni göra för att sätta press på det här så något förändras?
– Vi säger ju inte att utsatta EU-medborgare ska beredas tak över huvudet och ingen annan, det här är en mänsklig rättighet som gäller alla oavsett om man är svensk medborgare eller inte.
”Vi agerar enligt grundlagen”
Lena Hallengren (S) är statsråd i Socialdepartementet och skickar via sin pressekreterare Jens Petersen en kort kommentar där de meddelar att de tycker att det är svårt att uttala sig om den kritiska rapporten sig i egenskap av övergångsregering, trots att de under sin mandattid har hanterat frågan.
”Vi agerar enligt grundlagen. Vår uppgift är att sköta rutinärenden fram till en ny regering tillträder med riksdagsförankring. Vi får varken fatta politiska beslut eller uttrycka politisk viljeinriktning”, skriver han.
Kritiken gäller dock den tid ni har suttit i regeringsställning?
”Den föregående regeringen (2014-2018) har ansett att den långsiktiga lösningen finns i de utsatta EU-medborgarnas hemländer och arbetade utifrån den ingången i flera parallella spår i både Sverige, på EU-nivå och i hemländerna”, svarar Jens Petersen.
Att den långsiktiga lösningen skulle ligga i respektive migranters hemländer är en av de punkter Amnesty international kritiserar i rapporten.