Foto: NRK

TV: Här är filmen som fick tiggerisamordnaren att ändra sig

Uppdaterad
Publicerad

Norska NRK har sedan 2015 kartlagt ett större nätverk av tiggeri och prostitution i Bergen. Personerna som styr nätverket tjänar stora pengar på att tvinga rumäner att tigga, stjäla och prostituera sig.

Efter att ha sett uppgifterna svänger nu den förre tiggerisamordnaren Martin Valfridsson, som tidigare motsatt sig ett tiggeriförbud, i frågan och öppnar för en kriminalisering.

Filmen som fick honom att ändra sig

Nätverket som NRK granskat omfattar omkring 140 personer. I dokumentären, som sändes i NRK:s program Brennpunkt, kan man se hur en man som kallar sig ”Kungen” är ute och kör en kväll i Bergen med sina vänner. Detta samtal utspelar sig mellan männen i bilen.

– Jag är här med miljardären Bogdan.

– Miljardären Bogdan slutade som tiggare.

– Se på honom, kanske är han hellre storman.

– Se på tiggaren som säljer narkotika.

– Min familj har djup respekt han tjänar mest.

– Ja, och hans chef.

På männens Facebook-sidor ligger bilder på pengar, bilar, knark och hyllningar till varandra och nätverket.

Majoriteten i Sverige frivilligt

I Sverige finns ingen kartläggning som visar att tiggeriet är organiserat. Enligt en rapport från polisen om EU-migranter från 2015 är majoriteten av tiggande EU-migranter i Sverige frivillig.

– Men det är värt att notera att det finns en brottslig organisering, där det handlar om människohandel. Den måste vi ta på allvar, sa Dan Eliasson till SVT Nyheter då.

Rikspolischefen sa också att många tiggande EU-migranter samarbetar med släktingar och vänner.

”Förbud skyddar inte tiggarna”

Men att Valfridsson – som tidigare sökt andra lösningar på problemen som omger tiggeriet – nu välkomnar ett förbud, möter kritik.

Feminstiskt initativ-politikern Soraya Post och författaren Irka Cederberg kritiserar i en artikel på SVT Opinion hans nya hållning, där ett förbud mot tiggeri syftar till att hindra tiggare från att utnyttjas av kriminella överordnade.

”Hans nya förslag skyddar naturligtvis inte tiggarna. I själva verket går de miste om pengar som gör stor nytta i hemländerna: de fattiga romerna kan inte längre bygga hus, skicka sina barn till skolan, köpa mediciner till sina sjuka föräldrar, sätta mat på bordet”, skriver det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.