Foto: TT

Expert om tiggeriförbud: Går inte förbjuda det man inte gillar

Uppdaterad
Publicerad

– Ett tiggeriförbud vore fel. Man kan inte förbjuda något bara för att man inte gillar det, säger juridikexperten Mårten Schultz.

Enligt Mårten Schultz, som är juridisk kommentator på Svenska Dagbladet, är den traditionella principen i lagstiftningen att förbjuda sådant som stör eller skadar andra människor. Han tycker inte att tiggeri faller inom den definitionen.

– Vi ser varje dag saker som vi inte gillar men som man inte kan eller bör förbjuda.

Lokala ordningsstadgor

Möjligheten finns i och för sig att använda lokala ordningsstadgor, men som tiggeriet oftast ser ut, rör det sig inte om en ordningsstörning, menar Mårten Schultz.

– Att bara sitta med en mugg och på så sätt be om pengar kan inte anses som en ordningsstörning. Och att någon ropar är något man får stå ut med i stadsmiljö, säger han.

Ett förbud skulle träffa andra

Mårten Schultz tycker att det nu blivit tydligt att det är de romska tiggarna politikerna vill komma åt. Men han tror att det blir mycket svårt att med en lag träffa just den gruppen. Ett förbud skulle även fånga in andra som det nog inte är tänkt att man skulle stoppa.

– Det blir svårt att skilja ut från till exempel Amnesty och Greenpeace som samlar in pengar, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet