Amningspsykos vanligast bland äldre

Uppdaterad
Publicerad

Risken att drabbas av amningspsykos är sex gånger större för en nybliven mamma som är 40-44 år, än för en som är 20-24 år. Även ensamstående mammor är i farozonen, visar en studie från Centrum för allmänmedicin (Cefam).

Forskarna har följt alla förstföder- skor i Sverige under åren 1986-1997. Omkring en promille av alla förlösta kvinnor drabbades av amningspsykos efter förlossningen.

Symptomen kan vara akut förvirring, humörsvängningar och vanföre- ställningar om att skada sig själv eller barnet.

Snabbt förlopp

Tiden efter förlossningen kan för vissa kvinnor innebära en ökad sårbarhet med allt från nedstämdhet till den mer sällsynta, men mycket allvarliga sjukdomen postpartumpsykos (amningsspykos). Detta drabbar ungefär 1 på 1000 förlösta kvinnor per år och sjukdomsförloppet är snabbt.

Olika faktorer studerade

Forskarna har valt ut de kvinnor som varit inlagda på sjukhus på grund av postpartumpsykos och tittat på om faktorer som ålder, utbildning, civilstånd och vilken tidsperiod barnet är fött kan ha samband med inläggningen på sjukhus.

Det finns inget entydigt svar på varför vissa kvinnor insjuknar. Men både biologiska och psykosociala faktorer anses bidra till att psykosen bryter ut.

Ålder och civilstånd spelar roll

I studien konstateras att en äldre förstföderska, 40-44 år, löper sex gånger större risk att drabbas än en yngre, 20-24 år.

Även ensamstående nyblivna mammor är i farozonen. Risken att insjukna är 1,6 gånger högre än för någon som har en livspartner. Däremot har inte socioekonomiska faktorer såsom utbildningsnivå någon betydelse.

-Några förklaringar kan vara att hormonella rubbningar, trötthet och risken för komplikationer i samband med graviditeten ökar med stigande ålder och att förväntningarna är höga. Det är naturligtvis också extra sårbart och stressande att inte ha det stöd som behövs för att klara av allt det nya som det innebär att blir förälder, säger Kristina Sundquist, som tillsammans med Anna Nager genomfört studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.