Amputerad fyra gånger – satsar på att bli världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan var golfaren och småbarnspappan Hempa Posse döende i blodförgiftning. Han förlorade händer, underben och näsa. Men livet var inte över, med en god portion jävlaanamma och rätt hjälp är Hempa tillbaka och satsar på att bli bäst i världen i handikappgolf.

Se mer: Hempa Posse i Fråga doktorn

Se mer: Tidiga tecken på blodförgiftning

Fråga doktorn

Hempa Posses vardag liknar många andras, han har ett hem att sköta, ett arbete, en hobby som tar mycket tid och han är varannan vecka-förälder. Det som skiljer honom från andra är att han är beroende av assistenter för att klara vardagen och hemmet är handikappanpassat.

För fem år sedan drabbades Hempa Posse av, vad han trodde var, en vanlig influensa.

– Jag låg i hög feber med mycket frossa och illamånende. Den andra natten vaknade jag av att det stack i fingrarna. Jag ringde till 1177 och de tyckte att jag skulle ta alvedon och gå och lägga mig, men tack och lov så gjorde jag inte det utan jag väckte min mamma och så åkte vi till akuten, berättar Hempa Posse i Fråga doktorn.

Trodde att dottern brunnit inne

På akuten upptäckte Hempa en blå prick i ansiktet, ett tecken på vävnadsdöd, och då förstod läkarna att det var bråttom. Sedan minns han inget mer. Hempa hade fått en septisk chock, blodförgiftning. Kroppen kämpade för att överleva och först sju veckor senare vaknade han.

– Det var hemskt när jag vaknade, all hud jag såg var svart. Jag trodde att det brunnit. Min dotter var inte där så jag trodde att hon hade brunnit inne och inte klarat sig. Det var skönt att det inte var så. Jag hade fortfarande armar och ben kvar, även om jag ganska tidigt förstod att jag inte skulle få behålla dem.

Hempa Posse tillsammans med sin dotter. Foto: Privat.

Fick en ny njure

Hempas njurar var också skadade. Han låg på sjukhus i ett halvår och fick därefter gå på dialys 4-5 dagar i veckan.

– Det var inget liv. Jag vaknade, satt i dialysmaskin, kräktes och var trött.

När livet var som mörkast tog det en oväntad vändning. På en motocrosstävling träffade Hempa en gammal kompis som han inte sett på många år.

Kalle donerade en av sina njurar. Foto: Privat

– När vi skulle åka hem knackade han på rutan och sa: ”Jag har diskuterat med min tjej och du ska få en av mina njurar”. Det var helt sjukt för det är svårt att tro på en sån grej, men han talade ju sanning. Nu har den funkat perfekt i två år. Han ändrade mitt liv till det bättre, kan man lugnt säga.

Tillbaka på jobbet

Med en ny njure kom styrkan tillbaka och hempa har kunnat gå tillbaka till arbetet.

– Det svåraste nu är att hitta på roliga saker med dottern och att hitta på sätt att motionera och att hitta på roliga saker för en själv, säger Hempa Posse.

”Jag vill bli så bra jag kan”

När Hempa var frisk var golfen ett stort intresse och han spelade på hög nivå. För ett år sedan fick han möjlighet att prova på klubbor som är anpassade till en protes och kom igång med golfspelandet igen.

– Det vore kul med paralympics. Att bli världsmästare bland kvadrupelamputerade är ett mål. Jag vill bli så bra jag kan. Och så vill jag försöka leva bra och ta hand om familjen, säger Hempa Posse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet