Det saudiska oljebolaget Saudi Aramcos introducering på börsen är världens största börsnotering. Foto: Amr nabil/TT

Analys: Aramco otrolig vinstmaskin – men svår att värdera

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det saudiska oljebolaget Saudi Aramcos introducering på börsen är världens största börsnotering. Bolaget värderas nu högre än Apple.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det saudiska kungadömet behöver pengar för att få ordning på den saudiska ekonomin och har sentomsider insett att oljan inte varar för evigt. Men det har varit en bekymmersam resa sedan Saudis kronprins Mohammed bin Salman sa att han ville sälja en liten del av den saudiska kronjuvelen, oljebolaget Aramco för närmare tre år sedan. Investerare har till stor del hållit sig borta efter misstro mot investeringar i fossila bränslen i klimatförändringarnas spår men också mot att investera i landet Saudiarabien.

Otrolig vinstmaskin

Även om kungafamiljens hårdföra politik spelat in är det sannolikt ekonomiska hänseenden som huvudsakligen styrt. För trots att Aramco är världens största oljebolag och en otrolig vinstmaskin ses det som svårt att värdera. Det har klagats på bolagets transparens: det är huvudfinansiär till den saudiska kungafamiljens utsvävningar och fram tills för några år sedan publicerades inga finansiella rapporter. Drönarattacken på saudiska oljefält oroade en del för de politiska risker som finns i området och oljefältens sårbarhet för fienden Iran.

”For family and friends”

Så i stället för stora utländska investerare har Saudiarabiens notering blivit till en försäljning ”for family and friends”, som energiministern och kronprinsens halvbror Prins Abdulaziz bin Salman uttryckte det tillkämpat till amerikanska tv-kanalen Cnbc. Miljoner saudier har mer eller mindre frivilligt investerat i bolaget. Allierade gulfstater ställer upp med pengar och även en del kinesiska investerare. Men det är bara 1,5 procent av bolaget som säljs på den saudiska börsen, något som också gjort investerare tveksamma eftersom det saudiska kungadömet behåller all kontroll över affärsbeslut och inriktning.

Försökt pressa Opec

Inför aktieförsäljningen var det en del bedömare som ansåg att Saudiarabien försökt pressa upp priset på olja genom att påverka Opec att strypa tillgången på olja. Det finns de bedömare som nu tror att Aramco försöker pressa Opec att öka oljeproduktionen och sälja mer olja till ett lägre pris för att på så vis öka inkomsterna till bolaget, och på så vis göra aktierna ännu mer attraktiva när mer av bolaget säljs ut. 

Klart är att vid en noggrann läsning av prospektets över 685 sidor även saudiska Aramco oroar sig för koldioxidskatt och klimatförändringarnas påverkan på affärerna. 

Dessutom ser bolaget en ”peak-olja”, en punkt om sisådär 15 år när oljeberoendet inte ökar. Det är senare än forskare menar är nödvändigt för jorden och klimatet, men det är historiskt att det ens nämns.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.