Analys: ”Budgetstriden kan avgöras av skogen och strandskyddet”

Publicerad
Analys ·

Nu börjar budgetbehandlingen i riksdagen. Men trots oppositionens kritik kan det bli helt andra saker som i slutändan fäller avgörandet. Centerpartiet tycks vara berett att stödja budgeten bara regeringen tillmötesgår deras krav på skogspolitiken och strandskyddet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Samtliga budgetmotioner har nu presenterats. Nu tar processen vid i finansutskottet. Allt avgörs senast den 24 november när riksdagen ska fatta det första budgetbeslutet. Det finns således ganska gott om tid för att lösa upp de knutar som finns. Men aldrig tidigare har det parlamentariska läget kring en regerings budget varit så oklart inför en budgetbehandling.

Samtidigt pågår partiledarprocessen i Socialdemokraterna, vilket innebär att riksdagen under hösten också ska ta ställning till en ny statsministerkandidat. Denna process kommer att löpa parallellt med budgetbehandlingen, och båda processerna lär påverka varandra.

Oppositionen ratar regeringens familjevecka

Utifrån oppositionspartiernas budgetförslag kan man dra slutsatsen att regeringens familjevecka lever farligt. Inte bara oppositionen till höger utan även Centerpartiet vill stryka denna reform, som Socialdemokraterna gick till val på 2018. Oppositionen till höger vill också avskaffa regeringens byggsubventioner för att ta ett annat exempel.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedmeokraterna ska nu försöka enas om ett gemensamt motalternativ. Hur Liberalerna agerar i ett sådant läge är ännu oklart.

Utöver slopad familjevecka och avskaffade byggsubventioner ser det dock ut att finnas möjligheter att enas kring satsningar på rättsväsendet, sänkta inkomstskatter, bantade arbetsmarknadspolitiska program men också nedskärningar av delar inom miljö- och klimatpolitiken. Den kontroversiella skatten på plastpåsar bör avskaffas, tycker till exempel oppositionen till höger. De vill också öppna för mer kärnkraft och föreslår bland annat en forskningsreaktor.

Ännu oeniga om mycket

Men det finns också mycket som högeroppositionen inte är överens om. Men det är problem som oppositionen knappast försöker lösa denna höst utan en diskussion som tar vid först efter en eventuell valseger.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill skära kraftigt i biståndet. Det vill inte Kristdemokraterna och inte heller Liberalerna. Sverigedemokraterna vill bygga ut A-kassan och göra den obligatorisk, förslag som inte återfinns i Moderaternas eller Kristdemokraternas motioner. Flera borgerliga partier säger också nej till höjt tak i sjukförsäkringen, medan Sverigedemokraterna i allt väsentligt står bakom regeringens politik här. Sverigedemokraterna vill på sikt dessutom genomföra en kraftig höjning av pensionerna med en teknik som inte minst Moderaterna är djupt skeptiska till.

Men allt detta kommer, som sagt, att vara meningsskiljaktigheter som lär hanteras först efter en eventuell valseger. Den reservation som oppositionen till höger nu kommer att försöka enas kring handlar snarare om de frågeområden där man till stora delar redan har en samsyn, till exempel om satsningar på rättsväsendet, vissa skatter och delar av klimatpolitiken.

Avgörande hur C och V röstar

Ändå avgörs höstens budgetstrid – och statsministeromröstningen – av hur Centerpartiet och Vänsterpartiet till slut röstar om regeringens budget. Vänsterpartiet har svårast läge här. Avstår partiet i den avgörande omröstningen kan Moderaternas budget gå igenom, vilket skulle innebära ett klart sämre sakpolitiskt utfall för Vänsterpartiet.

För Centerpartiet är läget annorlunda. I den ekonomiska politiken står man närmre Moderaterna. Å andra sidan är motståndet inom Centern starkt mot samröre med Sverigedemokraterna. Det innebär, om man ska tolka dagens uttalanden av Annie Lööf, att Centerpartiet är berett att rösta ja till regeringens budget om partiet får gehör för sina krav på stärkt äganderätt av skog och ett uppluckrat strandskydd. Men om det blir så är ännu så länge i högsta grad oklart.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.