Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mats Knutsons tankar om varför Finland kan ta steget in i Nato. Foto: SVT/TT

”Därför kan Finland ta steget in i Nato före Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den svenska regeringen kan behöva börja förbereda sig på att Sverige blir akterseglat av Finland in i Nato. Natofrågan handlar om realpolitik och ytterst om den nationella säkerheten. Om Turkiet fortsätter att blockera ett svenskt medlemskap kan därför Finland välja att gå före in i Nato.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den senaste tiden har det kommit flera signaler om att Finland överväger att lämna Sverige efter sig i processen mot ett Natomedlemskap. Bakgrunden är att Turkiet motsätter sig ett svenskt medlemskap men accepterar Finland.

Flera gånger har finländska politiker sagt att man helst går in i Nato hand i hand med Sverige. Det handlar inte minst om de gamla banden mellan länderna, men också om försvarsplaneringen. Även Nato ser helst att de båda länderna går med samtidigt.

Men samtidigt har Finland målet att bli fullvärdiga medlemmar senast vid sommarens Natotoppmöte i Vilnius. Mötet pekas ut som ett ”fönster” för medlemskap. Om så inte sker riskerar processen att dra ut på tiden rejält. Kanske öppnas ingen ny möjlighet förrän 2024.

Presidentval och jubileum

Två saker kan påverka den fortsatta Nato-processen. Presidentvalet den 14 maj och höstens 100-årsfirande i Turkiet av Kemal Atatürk.

Först valet i maj. Få tror på möjligheten att president Erdogan före valet kommer att säga ja till ett svenskt Natomedlemskap. Den senaste tiden har snarare Erdogans angrepp på Sverige hårdnat. Vilken betydelse jordbävningen i Turkiet kan få här är ännu för tidigt att spekulera om.

Bedömare hoppas dock att saken ska komma i ett annat läge efter valet. Då handlar det både om åtgärder Sverige har vidtagit och den samlade press som övriga Nato kommer att utsätta Turkiet för. Här är en komponent Turkiets begäran att få köpa amerikanska F16-plan, en affär som kopplas till Natoprocessen.

”Fortfarande möjligt”

Det finns alltså fortfarande en möjlighet för Sverige och Finland att gå med i Nato samtidigt.

Men skulle Turkiet vidhålla sitt nej till svenskt Natomedlemskap också vid sommarens Natotoppmöte kan Finland välja att gå före. Det skulle nämligen riskera att leda till en betydande försening av medlemsprocessen.

Svenska Natoförhandlare är tveksamma till om Turkiet i det fallet är berett att godkänna Sverige under hösten då 100-årsdagen ska firas stort av Kemal Atatürks tillträde som Turkiets förste president. Han är det moderna Turkiets grundare och åtnjuter en närmast mytisk betydelse i landet. Firandet av Atatürk väntas skapa en nationalistisk yra i landet, vilket knappast lär underlätta för Sverige att få ett turkiskt godkännande.

I så fall kan en ratificering dröja åtminstone till 2024. Det, menar flera finländska säkerhetspolitiska bedömare, är att vänta alldeles för länge i det allvarliga säkerhetspolitiska läge som nu råder.

”Större oro i Finland”

Rysslands anfallskrig i Ukraina har också skapat en större och mer omedelbar oro i Finland än i Sverige. Finland har en lång landgräns mot Ryssland och har även i modern historia anfallits av den store grannen i öster.

Så även om finländska politiker helst vill ta steget in i Nato tillsammans med Sverige tycks det finnas en gräns för hur länge man är beredd att vänta. Även om både USA och Storbritannien gett s k säkerhetsförsäkringar vid ett ryskt angrepp är det först som formell Natomedlem ett land åtnjuter de s k säkerhetsgarantierna.

Drar ett turkiskt godkännande av Sverige ut på tiden är alltså sannolikheten stor att Finland går före. Ytterst handlar det om nationell säkerhet. Finland är också ett land där realpolitik alltid är vägledande för utrikes- och säkerhetspolitiska beslut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.