Militärer under en övning i Göteborg den 14 maj. Foto: Adam Ihse/TT

Analys: ”Det ser mörkt ut för en ny uppgörelse om försvaret”

Publicerad
Analys ·

För ett år sedan var riksdagens partier eniga om en bred upprustning av det svenska försvaret. Nu visar det sig att pengarna inte räcker till. Läget i förhandlingarna är låst och det ser mörkt ut för en ny uppgörelse.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

De senaste åren har det funnits en bred politisk enighet om att Sveriges försvar behöver förstärkas och förbättras. Bakgrunden är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge inte minst i närområdet.

För ett år sedan kunde riksdagspartierna i Försvarsberedningen därför enas om ett förslag som innebär den största upprustningen i Sverige på flera decennier.

”Stora meningsskiljaktigheter”

I augusti presenterade regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna en överenskommelse som innebär höjda anslagsnivåer för Försvarsmakten med 25 miljarder kronor mellan 2021 och 2025. Det skulle innebära en anslagsnivå på 84 miljarder kronor år 2025.

Men i mitten av november förra året lämnade Försvarsmakten och andra försvarsmyndigheter en analys som visade att det saknades 55 miljarder kronor för att uppfylla Försvarsberedningens förslag. Stora satsningar skulle därmed få skjutas på framtiden, medan andra riskerade att frysa inne helt.

För att försöka klarlägga de osäkerheter som rått sedan dess har riksdagspartierna under våren suttit i återkommande diskussioner med försvarsminister Peter Hultqvist (S). I mitten av mars tillsattes dessutom Försvarsberedningen igen för att sätta ner foten i frågan.

Försvarsberedningen skulle vara klar med sitt arbete senast i morgon den 15 maj. Så blir det inte. Meningsskiljaktigheterna i beredningen är så stora att det just nu saknas förutsättningar att komma överens. Därför ger regeringen Försvarsberedningen två veckor till på sig för att göra upp.

Frågan är om det räcker. För under våren har det visat sig att de ekonomiska hålen i försvarssatsningarna är ännu större än man tidigare bedömt. Enligt SVT:s källor kommer endast en tredjedel av den planerade upprustningen att kunna genomföras om det inte tillförs mer pengar. Flera olika faktorer ligger bakom, bland annat att anslagen inte värdesäkrats och att försvarsmakten redan intecknat en betydande del av anslagshöjningarna.

Tvistefrågan i Försvarsberedningen är alltså om mer pengar ska satsas på försvaret och i så fall hur mycket.

”C och L försöker utnyttja läget”

En riksdagsmajoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill ha en fortsatt upptrappning av försvarsanslagen också efter 2025 för att klara den utbyggnad som Försvarsberedningen var överens om förra året.

Men försvarsminister Peter Hultqvist säger nej. Han varnar för att i nuvarande läge med skenande kostnader för coronakrisen dra på sig nya stora försvarsutgifter.

Därför har partierna i Försvarsberedningen misslyckats med att göra upp. Läget tycks vara låst. Med tanke på hur långt partierna verkar stå ifrån varandra är det dessutom tveksamt om två veckors extra förhandlingstid räcker för att överbrygga motsättningarna.

Regeringen befinner sig dock i ett politiskt besvärligt läge.

Försvarsministern håller visserligen i taktpinnen i Försvarsberedningen, men i riksdagen är regeringen i minoritet.

Får inte regeringen med sig Centerpartiet och Liberalerna i försvarsfrågan riskerar den att bli överkörd av riksdagen. Det kan bli verklighet om man inte lyckas nå en uppgörelse. Samtidigt är det just detta som C och L nu försöker utnyttja för att försöka pressa fram ytterligare miljarder från regeringen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.