Den man som varit misstänkt för terrorfinansiering är inte längre häktad. Den så kallade terrorrättegången avslutades under fredagen i Solna tingsrätt. Foto: TT

Analys: Diger utredning utan substans – försvararnas dom

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En diger utredning men utan substans. Så skulle man kunna sammanfatta försvararnas hårda dom mot åklagarens åtal i terrormålet som avslutades i Solna tingsrätt under fredagen.

Sofia Bering

Reporter SVT Nyheter

Sex drivna försvarsadvokater mot en ensam åklagare. Så har det sett ut i säkerhetssalen där rättegången mot sex män som åtalats för terrorfinansiering, tre av dem även för förberedelse till terroristbrott, pågått sedan i början av januari och som avslutades under fredagen. 

Inte riktigt hela sanningen för bakom åklagaren står en rad av rättsväsendets utredare av de allra allvarligaste brotten. Vars arbete i det här fallet har resulterat i en omfattande förundersökning på över 2 000 sidor med den bevisning som åklagaren vill styrka de misstänkas skuld med.

Fullbordat brott nära i tiden enligt åklagaren

Kemikalier för bomb- och klorgastillverkning, stickvapen, de misstänktas relationer med varandra och med IS-anhängare, IS-propaganda i mobilerna och bilder på tilltänkta attentatsmål. Graverande bevis enligt åklagaren som i sitt slutanförande på ett pedagogiskt sätt band samman dem till en logisk kedja av omständigheter som vuxit fram till ett planerat förödande attentat vars fullbordan låg nära i tiden. Fullbordat om inte planerna hade avslöjats och avbrutits.  

Men så solid är inte åklagarens indiciekedja att den håller för att de tre åtalade ska fällas för brott menar försvararna. På ytan vederhäftig men skrapar man på den så visar det sig att det bara är påståenden och hypoteser som saknar stöd, lyder försvararnas hårda omdömen. 

Finns ingen bevisning att bemöta

Givetvis en vanlig invändning från de som försvarar personer som förnekar brott. Men i det här fallet har försvararna varit ovanligt tydliga med sitt missnöje över åtalet och den bevisning som åklagaren bygger det på.

Själva gärningsbeskrivningen, alltså vad åklagaren menar att de misstänkta gjort sig skyldiga till, är för vag och ofullständig och att det saknas bevis som direkt binder de åtalade till det påstådda brotten menar man. Och går i ett fall så långt som att säga att det inte ens finns någon bevisning att bemöta.  

Trots det argumenterar försvararna för alternativa förklaringar till de bevis som åklagaren lagt fram och yrkar att tingsrätten överväger dem och frikänner deras klienter. 

Dom om tre veckor

Hur tingsrätten värderar åklagarens bevisning och de åtalades invändningar mot den får vi veta om tre veckor när domen meddelas. Tidigare har sju fall av förberedelse till terroristbrott avgjorts i svenska domstolar. I två fall ledde det till fällande domar.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.