Stefan Löfven under partiledardebatten i riksdagen i dag. Foto: Jessica Gow/TT

Analys: ”En tuff dag för Stefan Löfven”

Publicerad

ANALYS · Jonas Sjöstedt fick samtliga politiska läger med sig när han rev ner riksdagsdebattens största skratt. Det var statsministerns påstående att Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler inte skulle ha fått sparken som utlöste det hela. ”Det är möjligtvis ett par personer i regeringen som tror på det”, sa Sjöstedt.
Överhuvudtaget hade statsministern en tuff dag i kammaren.

Love Benigh

Love Benigh

Politikreporter

Det var som sig bör en tuff debatt när partiledarna drabbade samman i den sista riksdagsdebatten innan valet.

En av Socialdemokraternas historiskt sett starkaste förmågor är att de lyckats formulera vad det politiska samtalet i Sverige ska handla om. Det försökte statsminister Stefan Löfven göra även i dag. Men med föga framgång.

Han ville att alla skulle prata om att valet i höst är en folkomröstning om välfärden. Inga partier tog upp den kastade handsken. Det är naturligtvis ett nederlag eftersom partiet nu närmast desperat vill få debatten att handla om andra frågor än invandring och lag och ordning – två frågor där andra partier har det största förtroendet.

Försäkringskassans chef

En fråga som däremot lite överraskande fick stort utrymme i debatten och också ledde till skratt bland riksdagsledamöterna är hur regeringen hanterat sjukförsäkringen och Försäkringskassan.

Alldeles särskilt frågan om chefen Ann-Marie Begler fick sparken trots att hon genomfört regeringens politik, något Stefan Löfven förnekade.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt fick med sig skratt från alla politiska block när han sa ”att Ann-Marie Begler inte skulle ha fått sparken, det är möjligtvis ett par personer i regeringen som tror på det, men ingen annan, det kan jag lova”. Även Moderatledaren Ulf Kristersson menade att uttalande var ”helt osannolikt” och Löfvens sätt att resonera liknade det som författaren George Orwell beskrev i sin dystopi 1984 där frihet beskrivs som slaveri och krig som fred.

Sjöstedts (V) hårda attack mot Löfven (S) om Försäkringskassans sparkade generaldirektör Foto: TT

Tufft för Åkesson

En annan partiledare som fick överraskande hård kritik under debatten var Jimmie Åkesson.

Centerpartiets Annie Lööf angrep honom och partiet för att flera i partiledningen uttrycker sig rasistiskt. Åkesson replikerade med att det snarare handlar om en befogad oro över samhällsutvecklingen.

Även Liberalernas Jan Björklund gick hårt åt Åkesson. Då utifrån att Sverigedemokraternas grundideologi nationalismen inte lett till något bra i världen någonstans. Tvärtom ledde den fram till andra världskriget och de brott mot mänskligheten som begicks.

Åkesson och Björklund talade helt förbi varandra när Åkesson tvärtom menade att nationalismen som ideologi lett fram till folkhemstanken. Något få om ens någon bakom idén skulle skiva under på.

Frågor om invandring i fokus

Invandringsfrågan var även central i dagens debatt likt många gånger de senaste åren. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hävdade som han brukar att de problem som finns när det gäller välfärden beror på att regeringen istället valt att prioritera asylinvandringen. Löfven svarade med att Åkesson minsann inte skulle komma och ”prata om välfärden, du som ska låta högern styra och sänka skatter”.

Det här är en central konflikt för båda partierna. Frågan är dock vilken bild av verkligheten som väljarna tycker stämmer bäst. Är så att Socialdemokraterna orsakat problemen inom välfärden eller är det tvärtom så att det är S som kan lösa de problem som finns inom skolan, och vården.

Som stödet för partierna utvecklats under våren så ser det ut som det är en tydlig fördel för Jimmie Åkesson och SD. Sverigedemokraterna är det enda parti som på allvar ökar i opinionen och Socialdemokraterna tappar till rekordlåga nivåer. Dessutom rör sig väljarna mellan just S till SD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet