Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg om ämnena i Agendas partiledardebatt på söndag: ”Största stridsfrågan i svensk politik just nu”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Första partiledardebatten sedan Sverige blev medlemmar i Nato – här är ämnena

Publicerad

Sjukvården, skolan, kriget i Gaza, försvaret, och klimatet. Det är de ämnen som står i fokus när Sveriges partiledare drabbar samman i sin första debatt sedan Sverige blev medlemmar i Nato.

Debatten sänds på söndag klockan 20.00 i SVT 2 och på SVT Play.

När Sveriges partiledare möttes senast, den 8 oktober, hade Hamas attack mot Israel precis ägt rum. Sedan dess har Israels omfattande motattacker eskalerat situationen i området ytterligare och nu råder fullskaligt krig i Gaza.

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg, som leder Agendas partiledardebatt, tror att just kriget i Gaza kan komma att bli en av debattens hetaste frågor.

Agenda

– Det känns väldigt angeläget att ha med det här ämnet. Det blir kanske ännu mer aktuellt i och med säkerhetsläget runt Eurovison i Malmö som äger rum om en vecka, säger Camilla Kvartoft.

Sedan förra partiledardebatten i SVT har Sverige även lämnat 200 år av formell alliansfrihet och blivit medlemmar i Nato.

– Vi ser en historisk upprustning av försvaret – men partierna är inte överens om hur detta ska finansieras. Det kommer vi debattera, säger Camilla Kvartoft.

”Där finns det stora motsättningar”

Tidigare hade Agenda hållit i dueller mellan enskilda partiledare som numera har fått lämna plats för tittarfrågor. Och frågorna har vällt in enligt programledarna.

– Vi har fått ett otroligt gensvar med många frågor från tittarna, säger Kvartoft.

När Agendas redaktion väljer ut ämnen inför partiledardebatten diskuterar de deras angelägenhet i veckor berättar de. När det slutliga urvalet ska göras väljer de sedan ut de frågor som de tror är viktigast för väljarna.

Men det är en fråga som återkommer särskilt ofta: klimatet.

– Det är extra aktuellt känner vi eftersom det är EU-val och det är en fråga som är så extremt kopplad till EU-valet, säger Anders Holmberg.

– Och där finns det också stora motsättningar, kontrar Kvarntoft.

– Ja ärligt talat är nog motsättningarna mycket större här än i frågor som hur man ska hantera gängkriminaliteten, säger Holmberg.

Partiledardebatten i Agenda sänds på söndag klockan 20:00 i SVT 2 och på SVT Play.

Här är ämnena i partiledardebatten

  • Sjukvården
  • Skolan
  • Kriget i Gaza
  • Försvaret
  • Klimatet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet