Här är ämnena i söndagens partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska Sverige förhindra framtida upplopp? Är dagens pensioner för låga? Ska Sverige gå med i Nato? Och hur blir det egentligen med energipriserna?

Det är frågor som partiledarna ska försöka besvara i söndagens debatt i SVT:s Agenda.

– Äntligen en debatt igen. Det är fyra månader kvar till valet så nu kommer det hetta till tror jag, säger Camilla Kvartoft som leder programmet tillsammans med Anders Holmberg när hon intervjuas i Morgonstudion.

Med drygt fyra månader kvar till valet är det nu dags för valårets första stora partiledardebatt i SVT:s Agenda. SVT sänder försnack med start 18.45 – och själva debatten börjar 20.00.

Det två timmar långa programmet fokuserar på ämnena: integration, pensioner, Nato samt energi och klimat. Varje ämne inleds med en duell mellan två partiledare innan resten släpps in i debatten.

Partiledardebatt – Val 2022

”Bli väldigt het”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och SD-ledaren Jimmie Åkesson inleder med en duell på temat integration. När frågan öppnas upp för de övriga partiledarna kommer man bland annat att ta upp hur partiledarna vill att upplopp, likt dem som inträffade i flera svenska städer under påskhelgen, ska förhindras.

– Jag tror att den kommer att bli väldigt het. Det har ju varit en jättestor fråga den senaste tiden och det har kommit massor av olika förslag för hur vi ska undvika de enorma våldsamheterna vi såg under påskhelgen, säger Anders Holmberg i Morgonstudion.

Nästa ämne att avhandlas är pensionerna och här är det Vänsterledaren Nooshi Dadgostar och Liberalernas Johan Pehrson som möts i en duell. När ordet släpps fritt kommer debatten bland annat att ta upp frågan om pensionerna ska höjas.

S och M duellerar om Nato

Debattens andra timme fortsätter med Natofrågan där statsminister Magdalena Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson duellerar. Därefter följer en öppen debatt där partiledarna får ge sin syn på om Sverige ska gå med i Nato och hur man anser att beslutet ska tas.

– Det här är det största politiska beslutet sedan vi gick med i EU. Så det känns ganska självklart att det är statsministern som får debattera detta, hon får göra det mot oppositionsledaren Ulf Kristersson. Det har ju nästan legat i Socialdemokraternas dna att de ska vara alliansfria och nu pågår en omprövning så det blir intressant vad Magdalena Andersson ska säga om Nato, säger Camilla Kvartoft.

Det sista ämnet för kvällen är energi och klimat. Först duellerar Centerpartiets Annie Lööf med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Knäckfrågorna som partiledarna här ska fokusera på är hur utsläppen ska minska och hur de höga energipriserna ska hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt – Val 2022

Mer i ämnet