Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT & Fredrik Persson/TT

C avgör pensionsfrågan – men Annie Lööfs besked dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Pensionerna har hamnat i politiskt fokus. Inför partiledardebatten i SVT lade högeroppositionen fram ett alternativ till det garantitillägg som regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lovat pensionärerna med lägst inkomster. Centerpartiet avgör vilket förslag som vinner omröstningen i riksdagen – men något besked kom inte under debatten.

Frågan om garantipension eller garantitillägg avgörs i riksdagen redan i juni – i en omröstning där Centerpartiet nu kan avgöra vilket förslag som vinner. Centerledaren Annie Lööf ville dock under kvällen inte ge något besked om hur partiet kommer rösta.

Lööf ville hellre tala om partiets egna pensionsförslag och efterlyste samarbete i mitten i riksdagens pensionsgrupp.

Val 2022

C vill se uppgörelse i mitten

– Avgörandet i pensionsfrågan kan man inte ge till ytterkantspopulister utan den måste vara långsiktig så att både dagens och morgondagens pensionärer ska ha trygghet, säger Annie Lööf.

Om Centern röstar med högeroppositionen i juni kommer Socialdemokraternas Magdalena Andersson förlora i riksdagen. Andersson försvarar dock sin överenskommelse med V och MP vid sidan om det ordinarie pensionsgruppen, där dessa partier inte är med. En uppgörelse som gjorde att V släppte fram henne som statsminister.

– Oppositionen pratar om arbetslinjen, men det är klart att även de som skulle få vårt garantitillägg har arbetat. Det handlar om mer än hälften av landets kvinnliga pensionärer som till exempel kassörskan i snabbköpet, sade Andersson.

Agendas debatt-duell om pensionerna stod mellan Liberalernas Johan Pehrson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som försvarade var sitt förslag.

– Vårt förslag är bättre eftersom det inkluderar alla pensionärer som får en förstärkt pension. Dessutom värnar det arbetslinjen, som är en förutsättning för att ha något välstånd över huvud taget, säger Johan Pehrson.

Nooshi Dadgostar säger sig vara glad att partierna till höger efter 25 år slutat bromsa förslagen som skulle ge de fattigaste pensionärerna mer i plånboken.

”Halverad satsning”

– Men det som är typiskt är att ni halverar den satsning som vi gör från 1000 till 500 kronor i månaden. Och det gäller människor som faktiskt har jobbat – du måste respektera dem som är undersköterskor, barnskötare och förskollärare och som kanske inte haft de högsta inkomsterna.

Dadgostar menar att oppositionens förslag är snålare mot dem med lägst pensioner eftersom garantipensionen måste beskattas som en inkomst, till skillnad från vänsterns garantitilllägg som är på upp till tusen kronor och skattefritt.

Johan Pehrson menar å sin sida att detta kompenseras av de skattesänkningar oppositionen tänker införa – under förutsättning att man vinner i höstens val. Han vill att det är hur mycket en individ tjänat på att jobba som ska avgöra pensionens storlek – den så kallade arbetslinjen.

Fakta: Pensionsförslagen

Regeringen (i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet):

Regeringens pensionsförslag innebär en ny skattefri förmån, kallat garantitillägg. Det ska ges till pensionärer med lägst inkomster. För de som får upp till 11 846 kronor i månaden innebär förslaget ett garantitillägg på 1 000 kronor i månaden.

Totalt räknar regeringen med att en miljon pensionärer får förstärkt ekonomi med i genomsnitt mer än 750 kronor per månad genom garantitillägget. Den första utbetalningen är tänkt att komma i augusti.

Oppositionen:

Pensionsförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna består av tre delar.

Garantipensionen höjs med 600 kronor per månad, för alla med en allmän pension under 14 000 kronor per månad. Förslaget kostar 3,7 miljarder kronor per år.

Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 350 kronor (för ensamboende, 175 kronor för sammanboende) till en kostnad av 1,4 miljarder kronor. Bostadstillägget är skattefritt. Båda förslagen ska införas i oktober i år.

Skatten på pension sänks för alla, och med 200 kronor per månad för de med en total pensionsinkomst över 14 000 kronor per månad från den 1 januari 2023. Sänkningen minskar offentliga sektorns inkomster med 6 miljarder kronor per år.

Inför en ”gas” i pensionssystemet. En sådan reform skulle, när tillgångarna i pensionssystemet är mer än 10 procent högre än skulderna, ge flera hundra kronor mer i månaden för en pensionär i vanliga inkomstlägen. Det skulle kosta 3,3 miljarder kronor per år.

Källa: Regeringen, DN Debatt via TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet